Rekordne cijene goriva u Crnoj Gori

Cijene goriva u Crnoj Gori od ponedjeljka navečer su dostigle nove rekordne nivoe: Eurosuper košta euro i po, a Eurodizel euro i 38 centi.

S takvim cijenama Crna Gora je u regionu na drugom mjestu, poslije Slovenije.

U Vladi kažu da su glavni razlozi rasta cijene situacija na berzi i odnos valuta, a analitičari su mišljenja da država ipak može utjecati kako bi pomogla građanima i privredi.

Na podgoričkim pumpama u ponedjeljak su se mogli zateći mnogi koji su ugrabili da napune gorivo prije ponoći, po starim cijenama,  izvještava Milica Marinović, dopisnica Al Jazeere iz Podgorice.

Negodovanje građana

Novo, taksista, kaže: “Zauvar mi je da ugrabim euro-dva, da uštedim.”

Maja komentira: “Katastrofa, ali šta ćemo. Vozićemo onoliko koliko imamo novca, i to je to.”

Ekonomska analitičarka Mila Kasalica objašnjava: “Ekonomska politika nije usmjerena prema životnom standardu građana, nego prema naplaćivanju što većih marži i proreza, sa ciljem da se podmire nedostaci u budžetu.”

U Vladi ponavljaju da je Crna Gora, kao zemlja bez sopstvenih izvora nafte i derivata, ekstremno zavisna od vanjskih utjecaja.

O smanjenju poreza i taksi za sada ne razmišljaju.

Smanjenjem dažbina država bi izgubila važan dio prihoda, iz kojeg se finansiraju, između ostalog, i redovne obaveze po osnovu penzija, plata, zdravstva, prosvjete… dok bi se, s druge strane, pozitivan efekat smanjenja akcize izgubio pri prvoj promjeni cijena.

Za analitičare značajna je činjenica da najveći dio uvoza i skladištenja goriva obavlja jedna kompanija, Jugopetrol Kotor, koja stoga, objašnjavaju, ima monopol.

“Bez obzira što postoji niz manjih snabdjevača tržišta, oni nisu ni do 10 posto tržišta Crne Gore. Samim tim, pravila koja se nameću nemaju nikakve regulative i administriranje, a crnogorski građani i privrednici plaćaju”, govori Kasalica.

U Jugopetrolu bez komentara

U Jugopetrolu nismo uspjeli dobiti komentar. Ipak, njihov stav od ranije je da nisu monopolisti, jer, kako kažu, gorivo uvoze i druge kompanije.

Oni tvrde da su državne dažbine ono što najviše opterećuje cijenu nafte te da je njihova zarada po litru goriva svega sedam centi.

Po cijenama goriva u regionu Crna Gora zauzima drugo mjesto, nakon Slovenije.

Slijede Hrvatska i Srbija, a gorivo je najjeftinije u Bosni i Hercegovini.

To što je Vlada prošle godine smanjila akcize za komercijalnu upotrebu dizela u sadašnjim uvjetima malo znači, ocjenjuju analitičari, pa najesen očekuju poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

Izvor: Al Jazeera