Rekordne cijene goriva u SAD-u

U Los Angelesu je galon početkom marta dostigao cijenu od pet dolara (Getty Images)

Prosječna cijena goriva je dostigla rekordni nivo u SAD-u u ovoj godini i sada iznosi 3,80 dolara za galon benzina (3,78 litara).

Tokom vikenda cijena je porasla dodatnih pet centi, a od početka godina čak 52 centa, pa stručnjaci procjenjuju da bi prosječna cijena u narednih mjesec dana mogla narasti na čak 4,25 dolara po galonu.

Vozači u više saveznih država, uključujući New York, Michigan, Konektikat, Oregon i federalnoj oblasti Washington DC, već plaćaju benzin oko četiri dolara, dok je najniža cijena goriva u Wyomingu – 3,30 dolara za galon.

Posljednji skok cijene benzina je postao jedna od glavnih tema predizborne predsjedničke kampanje.

Cijene su različite širom SAD zbog drugačijih taksi koje postoje u saveznim državama, cijene transporta goriva i ostalih regionalnih troškova.

Posljednji skok cijene benzina je postao jedna od glavnih tema predizborne predsjedničke kampanje, gdje su republikanski kandidati oštro napali predsjednika Baracka Obamu iz Demokratske stranke da nije učinio dovoljno na obuzdavanju visokih cijena.

Promjena navika

Obama je uzvratio da republikanci nude nerealna rješenja kada kažu da će oni vratiti cijenu benzina na 2,5 dolara po galonu.


Barack Obama [AP]

On je kazao da je proizvodnja nafte u Americi dostigla najviši nivo u posljednjih osam godina, ali da samo povećanje neće biti dovoljno da se cijene snize, već će biti potrebno da se promijene navike Amerikanaca i da bude smanjeno korištenje goriva.

Sa samo dva posto rezervi svjetskih zaliha nafte, mi ne možemo sami utjecati na niže cijene, a pogotovo ne kada trošimo 20 posto cjelokupne svjetske nafte, istakao je američki predsjednik.

Posljednja istraživanja javnog mnjenja govore da birači u SAD-u nisu zadovoljni kako Obama vodi naftnu politiku i 65 posto smatra da on to ne radi dobro.

Cijene goriva posljednje četiri godine konsantno rastu u SAD-u, pa je krajem 2008. godine cijena iznosila svega 1,61 dolar po galonu, a sada je skoro dva i po puta viša.

Izvor: Agencije