Rekordne kazne za dogovaranje cijena

Nadležne institucije preduzele najrigoroznije poteze protiv pojedinaca ili kompanija koji su bili članovi kartela (EPA)

Kazne zaračunate kompanijama zbog namještanja cijena u 2014. godini dosegnule su rekordne iznose, jer su se agencije za zaštitu tržišnog natjecanja širom svijeta obrušile na kartele koji su manipulirali tržištima niza proizvoda – od autodijelova do kobasica, pišu evropski mediji.

Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja širom svijeta nametnule su u 2014. godini kazne u ukupnom iznosu 5,3 milijarde dolara, što je 31 posto više u poređenju s rekordnim iznosom zabilježenim 2013, objavio je londonski finansijski dnevnik Financial Times, prenosi Hina.

Nekoliko nadležnih institucija na tržištima u nastajanju i u Evropi preduzele su dosad nezapamćene, najrigoroznije poteze protiv pojedinaca ili kompanija koji su bili članovi kartela, pokazali su podaci advokatske firme Allen & Overy.

I Francuska i Njemačka lani su nametnule svoje dosad najviše kazne, pri čemu su francuske vlasti samo jednom kartelu odredile kaznu od 1,2 milijarde dolara, dok su njemačke kaznile tri kartela s ukupno gotovo milijardu dolara.

Mjesta za sastanke

Otkriveno je da su hoteli i bistroi bili najviše preferirana mjesta za sastanke na kojima su dogovarane cijene.

Istražitelji su tako otkrili da je cijenama kobasica manipulirao kartel koji je obuhvaćao vodeće proizvođače – Hertu, Boeklunder i Wiesenhof, čiji su se predstavnici sastali u jednom hotelu u Hamburgu.

Francuske vlasti izvršile su, pak, pretres prostorija jednog pariškog restorana u sklopu istrage vezane za namještanje cijena proizvoda za kućanstva i ličnu njegu, kojom su obuhvaćene firme kao što su L’Oreal i Unilever.

Brazil se pokazao jednim od najstrožih u provedbi zakona s područja zaštite tržišnog natjecanja, nametnuvši lani kazne u iznosu od 1,6 milijardi dolara, uključujući najvišu pojedinačnu kaznu od 1,4 milijarde dolara kojom je kažnjen kartel proizvođača cementa.

Brazilski sud također je odredio i najdužu zatvorsku kaznu za namještanje cijena, i to brazilskom izvršnom direktoru, koji je proglašen krivim za namještanje cijena između dviju aviokompanija.

Određena mu je kazna zatvora od više od 10 godina i novčana kazna od 156 miliona dolara.

“Individualna odgovornost polagano počinje postajati mantra sve većeg broja agencija na globalnom nivou, pa okrivljene za kršenje zakona o tržišnom natjecanju sada čekaju zatvorske kazne na više kontinenata.

To je uistinu otrežnjavajuća stvarnost za više dužnosnike odgovorne za globalne poslovne linije, koji riskiraju ozbiljne sankcije zbog osobnog sudjelovanja, kao i zbog svojevoljnog ignoriranja kršenja zakona njihovih podređenih”, kaže John Terzaken, partner u advokatskoj firmi A&O.

Manje kazni u SAD-u

Međutim, američko Ministarstvo pravde – obično globalni lider po kaznama za kršenje zakona o tržišnom natjecanju – prošle je godine izreklo 15 posto manji iznos novčanih kazni u odnosu na godinu ranije.

Članove kartela kaznio je iznosom od 861 milion dolara u fiskalnoj 2013.-2014. godini, koja je završila 1. oktobra. Gotovo čitav taj iznos proizlazi iz istrage kartela proizvođača autodijelova, koja je rezultirala novčanom kaznom od dvije milijarde dolara koju je zajedno platilo više od 20 proizvođača.

Proizvođači autodijelova diljem svijeta našli su se na meti agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, što je Terzaken nazvao nedvojbeno najširim i najozbiljnijim slučajem vezanom za kartele koji se pamti.

Agencije iz Evropske unije, Južne Koreje, Kine i Kanade kaznile su niz kompanija, od švedskog SKF-a do japanskih proizvođača Hitachija i Mitsubishija, u sklopu paralelnih istraga u tom segmentu industrije u 2014. godini, piše Financial Times.

Izvor: Agencije