Rekordni profit VW-a od 12,7 milijardi eura

Winterkorn pored koncepta VW GTE: Pokretač rasta koncerna lane je ponovo bila Kina (AFP)

Najveći europski proizvođač automobila, njemački koncern Volkswagen (VW) prošle godine je ostvario rekordni operativni profit od 12,7 milijardi eura, što je međugodišnji rast od 8,8 posto.

Prihod je, pri tome, porastao nešto manje, 2,8 posto i dostigao je 202 milijarde eura, navodi se u godišnjem izvještaju koncerna Volkswagen prezentiranog na današnjoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Najprofitabilnija marka koncerna je Audi, čiji je operativni profit 5,1 milijarda eura, slijede Porsche i Volkswagen kod koga je čak na godišnjem nivou došlo do pogoršanja rezultata 14,4 posto, piše Tanjug. 

Škoda je prošle godine ostvarila operativni profit od 817 miliona eura. U odnosu na rezultate za 2013. godinu, to je poboljšanje od 56,5 odsto. Prihodi su na godišnjem nivou povećani 13,9 posto, na 11,8 milijardi eura.

U crvenim brojkama ostala je i dalje španska marka Seat (gubitak od 127 miliona eura), iako se u odnosu na prošlu godinu poboljšala 16,3 posto i zahvaljujući deset posto većoj prodaji automobila.

Sudbina gradskih mališana

Pokretač rasta koncerna lani je ponovo bila Kina. Volkswagen je tamo prodao 3,7 miliona vozila, što je 12 procenata više nego godinu dana ranije, rekao je predsjednik Upravnog odbora Martin Winterkorn. Od 2007. godine, kada je VW usvojio strategiju rasta do 2018. godine, povećao je proizvodnju sa 6,2 miliona, na 10,1 milion automobila.

Iako će VW narednih godina smanjiti ponudu u nekim segmentima, koncern priprema niz novih i moderniziranih vozila. Samo ove godine bi trebalo da bude predstavljeno njih 50.

Istovremeno, Volkswagen želi biti pionir novih tehnologija. Na primjer, naredni Audi A8 će biti sposoban za vožnju bez intervencije vozača do brzine od 60 kilometara na sat, a kasnije će to biti do brzine od 140 km/h.

S druge strane, prema informacijama sedmičnika Spiegel, nova generacija VW modela Polo prvi put u svojoj historiji neće imati troja vrata, nego će se proizvoditi samo kao hatchback sa petero vrata, a neizvjesna je i sudbina nove „Bube“, marke Scirocco i tri miniautomobila koji se proizvode u Bratislavi – VW Up!, Seat Mii i Škoda Citigo.

Izvor: Agencije