Rekordno prebrojavanje glasova u BiH

Rezultati će biti službeno objavljeni prije isteka zakonskog roka, kažu u CIK-u (Reuters)

Centralna izborna komisija (CIK) BiH naložila je u petak ponovno brojanje glasova općih izbora sa 125 biračkih mjesta što je pobudilo sumnje u regularnost izbora budući se radi o rekordnom broju ponovnog prebrojavanja izbornih listića otkako se u toj zemlji održavaju višestranački izbori.

CIK je glavnom središtu za brojanje glasova u petak naložio ponovno prebrojavanje glasova s 45, a nakon toga s još 18 biračkih mjesta širom BiH. Prehodnih dana CIK je naložio da se glasovi ponovno broje sa 62 biračka mjesta.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić izjavio je kako je nakon posljednjih općih izbora 12. oktobra bilo puno više zahtjeva za ponovnim brojanjem listića nego na posljednjim općim izborima prije četiti ili lokalnim izborima prije dvije godine.

Tada je bilo 70, odnosno 85 zahtjeva za novo brojanje.

On problematične rezultate lokalnih izbornih komisija vidi u nepridržavanju propisa CIK-a.

Najslabija karika

“Problem je u tome što su iz izbora u izbore sve lošiji rezultati dostavljani iz općinskih i gradskih izbornih povjerenstava. CIK je uložio mnogo u edukaciju članova biračkih odbora, ali očito netko ima neke druge instrukcije i zato dolaze takvi rezultati“, rekao je Mikić.

Pojasnio je da su birački odbori najslabija karika u biračkom procesu zbog čega još uvijek, čak 12 dana od održavanja izbora nisu prebrojani svi rezultati za sve nivoe vlasti.

No, predsjednik CIK-a Stjepan Mikić nagovijestio je da će rezultati izbora biti službeno objavljeni i prije zakonskog roka 30 dana od održavanja izbora koji ističe 12. novembra.

Na općim izborima u BiH održanim 12. oktobra birani su novi sazivi deset kantonalnih skupština u Federaciji, entitetski parlamenti Federacije BiH i Republike Srpske, državni Parlament BiH te trojica članova BiH Predsjedništva.

Za članove predsjedništva nakon prebrojavanja najvećeg broja glasova za hrvatskog, bošnjačkog i srpskog člana Predsjedništva vode Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Od političkih stranaka na izborima su najbolje rezultate ostvarili SDA, SNSD Milorada Dodika i HDZ BiH.

Izvor: Agencije