Renault otvorio prvu tvornicu u Kini

Renault prošle godine prodao skromnih 15.850 autmobila u Kini, 50 posto manje nego u 2014. godini (Reuters)

Francuski proizvođač automobila Renault otvorio je danas svoju prvu fabriku u Kini, vrijednu 1,2 milijarde američkih dolara, u okviru nastojanja da iskoristi benefite najvećeg svjetskog tržišta automobila, javljaju agencije.

Izgradnja Renaultove fabrike u gradu Wuhan, automobilskom centru kineske pokrajine Hubei, odvijala se u saradnji s kineskom automobilskom kompanijom Dongfeng, a planiran je početni proizvodni kapacitet od 150.000 vozila godišnje, prenosi agencija AFP.

Ukupna prodaja automobila u Kini je prošle godine porasla prema najnižoj stopi u posljednje tri godine, nakon što su usporavanje kineske privrede i kriza na berzama „nagrizli“ potražnju.

„Međutim, Kina ostaje ključni pokretač rasta globalne automobilske industrije“, izjavio je generalni direktor Renaulta Carlos Ghosn na ceremoniji otvaranja fabrike te dodao kako je ovaj pogon samo „prvi veći korak“ u razvoju zajedničkog preduzeća Dongfenga i Renaulta.

Udio manje od 0,1 posto

Renault je prošle godine prodao skromnih 15.850 autmobila u Kini, 50 posto manje nego u 2014. godini, zbog čega je njegov tržišni udio pao ispod 0,1 posto.

Ghosn, pak, tvrdi da je Kina „ključni dio strateškog plana Renaulta“, čiji je cilj udio na tržištu od 3,5 posto.

Renault i Dongfeng su, kako navodi AFP, investirali u fabriku 1,2 milijarde dolara, koja je donijela otvaranje 2.000 novih radnih mjesta.

Izvor: Agencije