Renzi: Evropa ne pripada njemačkim bankarima

Renzi namjerava dubinski reformirati svoju zemlju, a njegovi saradnici govore o radikalnoj revoluciji radi promjene Italije (EPA)

Europa pripada svojim građanima, a ne njemačkim i talijanskim bankarima, rekao je u petak šef talijanske vlade Matteo Renzi u odgovoru na govor predsjednika njemačke središnje banke, kojeg je talijanski tisak ocijenio napadom na prezadužene zemlje.

Renzi, čija zemlja ima ogroman državni dug, zalaže se za bolju iskorištavanje fleksibilnosti koju dozvoljavaju europska proračunska pravila, kako bi se pokrenula ulaganja u korist rasta.

Renzi: Ako Bundesbank želi razgovarati, može

Jens Weidmann, predsjednik Bundesbanke je u četvrtak podsjetio na potrebu reformi.

Prema listu Sole 24 Ore, on je navodno dodao da “im je talijanski premijer rekao što mi moramo učiniti, ali produbljenje duga nije preduvjet za rast”.

“Zadatak Bundesbanke je jamčiti poštivanje ustavnih odrednica, a ne sudjelovati u talijanskoj političkoj raspravi”, odvratio je Renzi na konferenciji za tisak nakon posjeta Europske komisije prigodom početka talijanskog predsjedanja EU, prenosi Hina.

“Poštujem rad Bundesbanke. Ako želi s nama razgovarati dobrodošla je, ali na temelju načela da Europa pripada svojim građanima, a ne njemačkim ni talijanskim bankarima”, dodao je socijaldemokratski čelnik.

Dubinska reforma Italije

Talijanski premijer je podsjetio da namjerava dubinski reformirati svoju zemlju, a njegovi suradnici govore o radikalnoj revoluciji radi promjene Italije.

Renzi je podsjetio da je dao glas za kandidaturu demokršćanina Jean-Claude Junckera na mjestu predsjednika sljedeće europske komisije, ali samo zato jer je Italija uspjela postići da europski čelnici usvoje smjernice koje predviđaju fleksibilnost.

Naglasio je da je uvjeren kako će Juncker poštivati taj dokument.

Izvor: Agencije