Renzi: Neće biti raspada evropskog bloka

Lideri Italije, Njemačke i Francuske drugi put se sastaju od Brexita (AP)

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije neće dovesti do raspada evropskog bloka, rekao je danas italijanski premijer Matteo Renzi.

“Mnogi su mislili da je Evropska unija gotova nakon izlaska Velike Britanije, ali situacija sada nije takva. Želimo da ispišemo bolju stranicu u evropskoj historiji”, rekao je Renzi, koji je dočekao kancelarku Njemačke Angelu Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Oni su se sastali na na otoku Ventotene, u blizini Napulja, gdje su razgovarali o tome kako održati evropski projekt jedinstvenim nakon glasanja Britanaca za istupanje iz Evropske unije.

Hollande je naglasio da se Evropa suočavala sa rizikom od “raspada i podjela”, a Merkel je podsjetila da je Evropska unija rođena iz nekih od “najtamnijih trenutaka” u evropskoj historiji. 

Evropska unija treba učiniti više kako bi zagarantirala i unutrašnju i vanjsku sigurnost suočena s opasnošću od terorizma, rekla je Merkel.

“Osjećamo da smo suočeni s islamskim terorizmom, suočeni s građanskim ratom u Siriji, da moramo učiniti više za našu unutarnju i vanjsku sigurnost”, dodala je Merkel.

Cilj – pokazati jedinstvo

Troje čelnika sastalo se uoči samita EU-a, zakazanog za septembar, povodom razgovora o posljedicama glasanja za Brexit, javlja Reuters, dodajući da dužnosnici u Briselu i Berlinu strahuju da bi odluka Britanaca mogla dovesti i do referenduma u Holandiji o daljnjem članstvu u Uniji.

“U ponedjeljak će cilj biti da se pokaže jedinstvo tri velike evropske zemlje, ali ne i da se osnuje poseban klub”, rekao je prije sastanka neimenovani francuski diplomatski izvor, napomenuvši da je cilj sastanka kod Napulja priprema terena za predstojeći samit EU-a u Bratislavi.

Renzi je za sastanak izabrao otok Ventotene, zbog njegovog simboličkog značaja kao mjesta na kojem su dva italijanska intelektualca tokom Drugog svjetskog rata napisala utjecajni manifest kojim pozivaju na evropsko političko ujedinjenje, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije