Republika Srpska odustaje od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH

Zahtjev o odustajanju od referenduma su potpisali svi poslanici klubova vladajuće većine u RS-u (Anadolija)

Kolegijum Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska potvrdio je da će na posebnoj sjednici parlamenta, koja je zakazana za ponedjeljak, 6. novembra, rapravljati o stavljanju izvan snage Odluke o raspisivanju referenduma i Odluke o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma o Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

“Klubovi poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratske narodne stranke, Socijalističke partije i Slobodnog demokratskog srpskog kluba podnijeli su zahtjev za zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, za čiji dnevni red su predložili ove dvije tačke. Zahtjev su potpisali svi poslanici pomenutih klubova”, navodi se iz parlamenta RS-a.

Dodaje se da su protiv predloženog dnevnog reda na sjednici Kolegijuma glasali šefovi klubova Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Narodnog demokratskog pokreta.

Prema stajalištu opozicije, navedenim prijedlozima se “derogira rad parlamenta”.

Opozicija: Vlast se poigrava referendumom

Zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a Nedeljko Glamočak ukazao je da je skupštinska odluka o referendumu usvojena u Narodnoj skupštini 2015. godine te “skrivana dvije godine, a kada je ugledala svjetlo dana, ona se povlači”, što je za opoziciju neprihvatljivo.

“Odluku o referendumu je 2015. godine predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik, a danas klubovi poslanika vladajuće većine predlažu njenu povlačenje. To je još jedan način da se ponižava Narodna skupština”, rekao je Glamočak.

Prema stavu Perice Bundala iz PDP-a, “vlast se poigrava sa institutom referenduma”.

“Stavljanjem van snage odluke biće nanesene štetne posljedice RS, urušavanjem digniteta njenih institucija, ponižavanjem RS-a i njenih građana, a obezvređuje se institut referenduma i za naredni period”, smatra Bundalo.

Krsto Jandrić iz NDP-a zatražio je “Dodikovo i izvinjenje onih koji su zagovarali referendum zbog manipulisanja obećanjima o referendumu”.

Iako se predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović nada da će sjednica entitetskog parlamenta proteći u mirnoj atmosferi, Jandrić je rekao da “opozicija još kod sebe ima pištaljke”.

Odustajanje od referenduma

Agencija Hina javlja da će vlasti RS-a idućeg tjedna, vrlo izvjesno, donijeti odluku kojom će odustati od održavanja referenduma kojim bi se osporio rad državnog Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka, održanog u Banjoj Luci između predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića s američkom veleposlanicom u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack, priopćeno je da će se glasati o povlačenju odluke o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Ranije je skupštinska većina, koju predvodi SNSD, uputila inicijativu za odustajanje od održavanje referenduma.

Dodik i njegova vlast suočili su se, nakon izglasavanja odluke o referendumu, s oštrim osudama međunarodne zajednice, podsjeća Hina.

Navode kako je to bio jedan od izravnih povoda da američka administracija uvrsti Dodikovo ime na “crnu listu” osoba kojima je zabranjeno putovanje u SAD, a svim američkim državljanima da s njim posluju. 

Izvor: Agencije