Republikanci protiv nove politike prema Kubi

Promjena politike odražava "propast Amerike i njenih vrijednosti", rekli su senatori (AP)

Senatori John McCain i Lindsey Graham, dva vodeća republikanska stručnjaka za vanjsku politiku, osudili su planove predsjednika Baracka Obame da ublaži politiku prema Kubi.

Promjena politike odražava “propast Amerike i njenih vrijednosti”, naveli su senatori u saopštenju, jednome od nekoliko koje su izdali republikanci ustajući protiv nove politike.

Radi se o “umirivanju autokratskih diktatora, nasilnika i naših protivnika, što vodi smanjenju američkog utjecaja u svijetu”, ističu McCain i Graham.

Njih dvojica imat će važne vanjskopolitičke funkcije u Senatu u kojem većinu imaju republikanci i koji će zasjedati u januaru.

Predsjednik Zastupničkog doma John Boehner oštro je kritizirao Obaminu promjenu smjera prema Kubi nazivajući je “još jednim u nizu besmislenih ustupaka” okrutnoj diktaturi.

“Odnose s Castrovim režimom ne treba mijenjati, a kamoli normalizirati, sve dok kubanski narod ne bude slobodan”, istaknuo je Boehner u izjavi.

Republikanski senator Jeff Flake koji je stigao s Kube zajedno sa Alanom Grossom koji je pušten na slobodu iz kubanskog zatvora, rekao je da vjeruje kako većina njegovih kolega zastupnika podržava promjenu američke politike prema Kubi.

‘Bijela kuća je malo dobila’

“Mislim da većina mojih kolega smatra da smo to odavno trebali učiniti i mislim da je takva politika dobra”, rekao je Flake, republikanac iz Arizone.

Dodao je da SAD treba otvoriti ambasadu na Kubi i imenovati ambasadora na tom otoku.

Flake se usprotivio republikanskom kolegi Marcu Rubiju koji je kritizirao plan presjednika Obame o normalizaciji veza s Havanom i najavio protivljenje svakoj odluci o ukidanju višedecenijskog američkog embarga prema Kubi.

Senator je rekao da je Bijela kuća premalo dobila promjenom politike prema tom komunističkom režimu.

“Bijela kuća je sve dala, a malo je dobila”, rekao je Rubio, republikanac s Floride koji ima i kubansko državljanstvo.

Najavio je da će se usprotiviti nastojanjima Bijele kuće da imenuje ambasadora i finansira američke ambasade kako bi potaknuo administraciju da riješi kubansko pitanje.

Izvor:  Agencije