Reuters: Dokazi da se Putin miješao u izbore u SAD-u

Američki obavještajci došli su do dokumenta koji je izradio moskovski Institut za strateške studije

Organizacija koju kontrolira Vladimir Putin, ruski predsjednik, razvijala je planove da utječe na američke predsjedničke izbore 2016. godine i okrene ih u korist Donalda Trumpa te da naruši povjerenje glasača u američki izborni sistem.

Ovu su informaciju agenciji Reuters potvrdila tri sadašnja i četiri bivša američka zvaničnika.

Oni su opisali dva povjerljiva dokumenta iz “think tank” organizacije pod Putinovom kontrolom, koja opisuju okvir za djelovanje na onome za šta su američke obavještajne službe utvrdile da je uplitanje u rezultate novembarskih izbora u SAD-u.

Američki obavještajci došli su do dokumenta koji je izradio moskovski Institut za strateške studije.

‘Mekši pristup’

Njime upravlja penzionirani obavještajac koga imenuje Putinov ured.

Prvi od dva dokumenta napisan je u junu prošle godine i cirkulirao je među visokim nivoima Vlade Rusije i nije adresiran ni na koga posebno.

U njemu se preporučuje pokretanje kampanje na društvenim mrežama i medijima pod ruskom kontrolom da se izabere predsjednik koji bi imao “mekši pristup” prema Rusiji od bivšeg predsjednika Baracka Obame.

“Drugi dokument, napravljen u oktobru, distribuiran je na isti način. U njemu se upozorava da će demokratski kandidat Hillary Clinton ‘najvjerovatnije pobijediti’, stoga se savjetuje da se prekine propaganda za Trumpa te da se oštrica usmjeri ka podrivanju američkog izbornog sistema i naruši reputacija Hillary Clinton”, rekli su zvaničnici agenciji Reuters.

Izvor: Agencije