Revizija: Croatia osiguranje nezakonito prodano

Državna revizija Republike Hrvatske objavila je svoje izvješće Saboru, prema kojem je prodaja Croatia osiguranja bila nezakonita, prenose hrvatski mediji.

U nalazu Državne revizije za prošlogodišnji hrvatski proračun, među ostalim, stoji kako se prodaja Croatia osiguranja nije smjela dogoditi, odnosno protivna je zakonu, te da je sklopljen nepovoljan posao za Hrvatsku.

U nalazu se navodi i kako odluku o privatizaciji Vlada nije smjela donijeti sama nego joj je za to trebalo i mišljenje Hrvatskog sabora.

“Državni ured za reviziju je mišljenja da je u svrhu postizanja cilja prodaje dionica koji se odnosi na uplatu sredstava u državni proračun, trebalo odrediti točan broj dionica koje se prodaju na način koji je najpovoljniji za Republiku Hrvatsku, odnosno na koji bi najviši iznos sredstava od privatizacije bio uplaćen u državni proračun”, stoji u nalazu.

“S obzirom da Društvo nije bilo u gubicima, nego je imalo značajne iznose zadržane dobiti i pričuva, ako je dokapitalizacija bila potrebna, trebalo je odrediti najniži potreban iznos dokapitalizacije”, navodi Državna revizija.

Adris nema komentara, Liniću sve zakonito

Iz Adrisa su poručili kako “nemaju poseban komentar” na izvješće Državne revizije.

“Poštovali smo pravila koja je odredio prodavatelj, tj. Vlada Republike Hrvatske. Pobijedili smo na međunarodnom natječaju i sada želimo od jedne zapuštene državne tvrtke napraviti regionalnog lidera”, odgovorili su na Al Jazeerin upit u Adrisu.

Bivši hrvatski ministar financija Slavko Linić smatra da je Croatia osiguranje prodano u skladu sa zakonom.

O smanjenju vrijednosti nekretnina, za koje se tvrdi da je sporno, kaže da je to bila obveza uprave Croatia osiguranja svaku drugu godinu. Po njemu, revizori su tu da stavljaju prigovor za ranije godine.

“Trebalo je uskladiti vrijednost imovine s tržišnom vrijednosti što je po međunarodnim standardima bila obveza i to je razlog zašto je imovina umanjena u ranijim godinama. Revizija se poziva na neki zakon iz ‘92. godine. To je njihovo tumačenje. Samo znam da smo dva puta – 2011. i 2012. godine – donijeli zakone koji određuju kako se raspolaže državnom imovinom. Na temelju toga je privatizacija napravljena. Ako je procjena revizora bila da Croatia osiguranje ukupno vrijedi 180 milijuna eura, a plaćeno je tako da je vrijednost dignuta na 300 milijuna, mislim da je postignuta izvanredna visoka cijena. S obzirom da smo htjeli i dokapitalizaciju sada dionice vrijede i više, to je izvanredan posao”, ocijenio je Linić.

Posao za Državno odvjetništvo

Nakon objave nalaza revizije, Hrvatska televizija postavlja pitanje hoće li zbog postupka privatizacije Croatia osiguranja biti posla za Državno odvjetništvo. To bi se, po mišljenju HDZ-ovog saborskog zastupnika Gorana Marića trebalo dogoditi.

Gostujući u programu javnog servisa, Marić je donio izvadak iz revizije za koji tvrdi da pokazuje kako je postupak prodaje bio nezakonit, prije svega jer način privatizacije isključivo određuje Sabor.

“Ključni problem je taj što je Sabor trebao donijeti odluku, a to se nije dogodilo”, objasnio je Marić.

Po njemu, odluku o prodaji bi trebalo ukinuti, te očekuje reakciju i Državnog odvjetništva i Hrvatskog sabora.

Zanimljivo mu je i to da je neposredno prije same prodaje smanjena vrijednost nekretnina Croatia osiguranja za više od pola milijarde kuna (oko 66 milijuna eura).

“Zakonska procedura nije poštovana i ovdje su zakazali mnogi, ali srećom nije zakazala Državna revizija”, ukazao je Marić.

Odluku o privatizaciji Croatia osiguranja hrvatska Vlada je donijela krajem 2013. godine kada je prihvatila ponudu Adris grupe za kupnju 39,05 posto dionica Croatia osiguranja.

Adris je po dionici ponudio 970,45 eura, što znači da je u proračun uplaćeno 120 milijuna eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije