Rexhepi za upad u IZ optužuje policiju i kriminalce

U ponedjeljak su pristalice nedavno razriješenog skopskog muftije upale u sjedište IVZ-a u Skoplju (Al Jazeera)

Pedesetak pristalica skopskog muftije Ibrahima Shabanija i dalje je ispred zgrade Islamske vjerske zajednice u Skoplju.

Zgradu od jučer osigurava policija. Shabani, kojeg je smijenio reisu-l-ulema Sulejman Rexhepi,  proglasio se privremenim reisom islamske zajednice u cijeloj Makedoniji.

U međuvremenu, reis Rexhepi zatražio je policijsku intervenciju i pristup službenim prostorijama.

Do podjele u vjerskoj zajednici došlo je prije šest dana, kada je reis, na sjednici Rijaseta, razriješio dužnosti skopskog muftiju i generalnog sekretara IVZ-a Afrima Tahirija.

“Lakše ćemo doći do izlaza ako on da neopozivu ostavku i oslobodi ovu instituciju. Ako to ne uradi pokrenut ćemo sudski postupak za njegovo razrješenje sa pozicije, kao čovjeka koji vodi ovu instituciju. U međuvremenu mi ćemo raditi i Islamska vjerska zajednica neće biti blokirana”, kazao je Shabani.

Rexhepi je danas rekao da su osobe koje su u ponedjeljak ušle u sjedište IVZ-a kriminalci koji su za to imali podršku policije.

Reagujući na upad više od 50 ljudi, Rexhepi je za portal novatv.mk naveo da se plaši da će neko zloupotrijebiti ionako krhku opštu situaciju u Makedoniji “kao džoker” i dodatno je pogoršati, tako što će izazvati međuetničku napetost kod još jedne etničke zajednice.

Dodao je i da je grupa koja je jučer upala u zgradu IVZ-a u Skoplju imala podršku policije, koja je, prema njegovim informacijama, od Javnog tužilaštva dobila zadatak da ne reaguje.

Pozadina sukoba

Rexhepi je u srijedu ponovo izabran za predsjednika IVZ-a na sjednici koja je održana u Kondovu, a nakon čega je razriješio skopskog muftiju i generalnog sekretara IVZ-a Afrima Tahirija.

Između Rexhepija i Shabanija došlo je do incidenta na prošlosedmičnoj manifestaciji povodom takmičenja učača Kur'ana u Skoplju, kada je Rexhepi navodno verbalno vrijeđao sekretara Afrima Tahirija, muftiju Shabanija i organizatore manifestacije, piše Anadolija.

Makedonski mediji su pisali da je nakon toga došlo i do fizičkog napada na parkingu, ali Shabani je negirao tu informaciju.

Muftijstvo u Skoplju je tri dana kasnije, 29. aprila, održalo vanrednu sjednicu i od predsjednika IVZ-a Rexhepija zatražilo izvinjenje u roku od 48 sati.

Rexhepi je odgovorio smjenom generalnog sekretara IZ-a Tahirija, muftije Shabanija i sekretara Muftijstva u Skoplju Skendera Buzakua.

Izvor: Agencije