Rezolucija o NATO-u u Skupštini Crne Gore

Protokol o pristupanju NATO-u u maju su potpisali Milo Đukanović i ministri vanjskih poslova 28 članica (EPA)

Skupština Crne Gore završila je raspravu o Rezoluciji o podršci učlanjenju u NATO, o kojoj će se zastupnici izjasniti sutra.

Rezolucija, u kojoj se ističe da je članstvo u NATO strateški cilj Crne Gore koji garantira stabilnost i sigurnost države, očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, podnijeli su zastupnici vladajuće koalicije.

U rezoluciji se navodi da je Crna Gora tokom 10 godina od obnove nezavisnosti pokazala jasnu viziju i ustrajnost u ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih prioriteta – članstva u NATO-u i Evropskoj uniji.

“Uvjereni u rezultate koje je postigla i reforme koje je sprovela u cilju postizanja dugoročne bezbjednosti i stabilnosti, unapređenja vladavine prava, snaženja demokratskog i ekonomskog ambijenta, još jednom iskazujemo čvrsto opredjeljenje da Crna Gora postane dio evropske i evroatlantske zajednice”, piše u dokumentu, kako prenosi Srna.

U Prijedlogu rezolucije se navodi da je članstvo u NATO-u strateški cilj Crne Gore, koji garantira stabilnost i sigurnost zemlje, očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Potpisan protokol o pristupanju

Vladajuću koaliciju, koja je podnijela Prijedlog rezolucije, čine zastupnici Demokratske partije socijalista, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka.

Crna Gora je sredinom maja u Briselu potpisala protokol o pristupanju NATO-u, čija će članica postati nakon što se dovrši postupak ratifikacije u svih 28 zemalja članica.

Protokol su potpisali crnogorski premijer Milo Đukanović i ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica.

Crnogorski predstavnici potpisivanjem ovoga protokola moći će učestvovati na sastancima NATO-a, ali neće imati pravo glasa, dok se ne obavi ratifikacija u svim zemljama članicama.

Izvor: Agencije