Rezultati bh. popisa mogu čekati dvije godine

Građani Bosne i Hercegovine od 1991. godine čekaju nove rezultate popisa stanovništva. Iako su stanovnici popisani u oktobru 2013. godine, potpunih rezultata neće biti prije naredne godine.

Do sada je poznat samo preliminarni podatak za ukupni broj stanovnika, a rezultati su alarmantni. U oktobru 2013. popisano je malo manje od 3,8 mliona ljudi, što je oko pola miliona manje nego 1991. godine, kada ih je bilo više od 4,37 miliona.

“Međutim, to nisu ni konačni, ni potpuni podaci. U velikom broju zemalja popis ima, pre svega, ekonomski karakter. Ne i ovde. Mnoge, pre svega, zanima koliko je pripadnika konstitutivnih naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata”, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Tu se krije razlog dugog čekanja i na popis, ali i na rezultate, slažu se stručnjaci. Rat je iz korijena promijenio demografsku strukturu. Kada trenutna slika bude poznata, biće neuporediva s predratnom Bosnom i Hercegovinom.

U Holandiji za sedam dana

“Uvijek je to bilo političko pitanje, jer su se uvijek brojala krvna zrnca, tako da kažem, koliko ima pripadnika konstitutivnih naroda, koliko ostalih, i uvijek se u tom smjeru išlo, a popis, nije političko pitanje. Popis je čisto tehničko pitanje, gdje se trebaju utvrditi činjenice”, tvrdi Anes Makul, predsjednik nevladine organizacije ACIPS.

Situacija u Evropi je jasna. Spieter Everaers iz Ureda Evropske komisije za statistiku kaže: “Ako odete u Holandiju, u principu, mi možemo napraviti popis u roku sedam dana.”

Jedan od direktora u Eurostatu za Al Jazeeru dodaje da sporost u Bosni i Hercegovini ipak nije alarmantna. Objasnio je da neke zemlje mogu veoma brzo popisati građane, jer imaju dobre registre građana.

“One se ne moraju tako detaljno baviti time i ići od vrata do vrata. To je najskuplji i najduži dio popisa, jer poslije morate prenijeti te podatke u elektronsku formu. Ako odete u zemlje koje imaju tradicionalan popis, kao što je Kipar ili Portugal, njima treba manje-više isto vremena kao Bosni i Hercegovini”, objašnjava Everaers.

Brojni građani žele da se konačno zna ko živi u Bosni i Hercegovini. Nedavna informacija da će sljedeće godine početi objavljivanje rezultata nije iznenađenje. Uostalom, Izborni zakon kojim se provodi popis omogućava objavu do 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera