Ri Chun-hee, vjesnica nuklearnih proba Sjeverne Koreje

[KCNA via Storyful]

Spikerica državne televizije Sjeverne Koreje, koja je zvijezda u svojoj zemlji, Ri Chun-hee ponovno je na sebi svojstven način pročitala vijest da je uspješno testirana hidrogenska bomba.

Ri Chun-hee uživa posebno povjerenje nacionalnog lidera Kim Jong-una, a zadužena je za prezentiranje najvažnijih vijesti, poput posljednje o još jednoj nuklearnoj probi.

Dok je obavještavala sjevernokorejske građane, ali i cijeli svijet da je njena država razvila još naprednije nuklearno naoružanje koje ima “veliku moć destrukcije” – hidrogensku bombu koja se može staviti na novu interkontinentalnu balističku raketu, Ri Chun-hee je nosila ružicasto-crnu narodnu nošnju Sjeverne Koreje.

Kako navode svjetske agencije, iskusna spikerica pri čitanju važnih priopćenja koristi pune nazive poput “Demokratska Narodna Republika Sjeverna Koreja je testirala bojevu glavu…”.

Ta televizijska zvijezda, koja ima 74 godine, čita vijesti kadgod se Sjeverna Koreja želi pohvaliti svojim najnovijim postignućima ili treba prenijeti važno priopćenje.

Zapadni mediji pisali su o poznatoj spikerici i nazivali je “vjesnikom” o nuklearnim probama, lansiranju raketa i upozorenja na “zlo sa zapada”.

Karijera duga više od 40 godina

Njena karijera na sjevernokorejskoj televiziji traje više od 40 godina.

Poznato je da voli roze boju, posebno korejsku narodnu nošnju, ali mediji su primijetili da je nosila crno kada je prenosila vijesti o smrti sjevernokorejskih lidera – osnivača Sjeverne Koreje Kima Il-sunga i njegovog sina Kim Jong-ila.

Britanski mediji su ranije konstatirali da je “dramatičnija od drugih spikera”, odnosno da plače, viče i drži duge monologe, ali da govori “izričitim tonom u diktatorskom stilu” kada prenosi poruke lidera Pjongjanga.

Južnokorejski mediji su izvijestili da je jedno vrijeme bila u mirovini, ali da se vratila na nacionalnu televiziju kako bi “entuzijastično objavila” da je Sjeverna Koreja izvršila probu hidrogenske bombe.

U jednom dokumentarcu Ri Chun-hee je rekla kako se želi povući i posvetiti obuci žena za posao spikerica.

Izvor: Agencije