Rigorozne mjere oko zapošljavanja u Crnoj Gori

Crnogorski poslodavci od 1. novembra ne mogu zaposliti stranog radnika ukoliko na birou ima nezaposlenih državljana Crne Gore traženog profila. Ugostitelji tvrde kako je ovaj Zakon drakonski i da ugrožava ne samo njihov posao i zaradu, već i kvalitetu turističke ponude cijele države.

Aleksandar Stanković iz Leskovca godinama živi i radi u Budvi. Šef je kuhinje u elitnom hotelu. Kaže, uvjeti su sjajni.  Zadovoljan je, jer su u njegovoj struci mogućnosti mnogo veće nego u njegovom rodnom gradu.

„Razlog je zato sto se ovde više poštuje kolektivni ugovor nego u Srbiji trenutno, zato što postoji mogućnost napredovanja u struci kao i veća novčana zarada“, navodi on.

To su razlozi zbog kojih se Crna Gora godinama, posebno tokom ljetne turističke sezone, oslanja na radnu snagu iz regije, iz Budve javlja novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

„Broj radnih dozvola za strance u Crnoj Gori iz godine u godinu raste. Tako je kvota za 2015. dostigla 23.500 dozvola. Među stranim radnicima najviše je onih iz Srbije, BiH i Makedonije“, dodaje ona.

U pokušaju da animira domaću snagu, crnogorska Vlada promijenila je u aprilu Zakon o strancima. Prema novim odredbama poslodavac stranog radnika može zaposliti samo uz potvrdu Zavoda za zapošljavanje da na birou nema domaćeg radnika traženog profila ili da on odbije posao.

Ugostitelj Radomir Kojić je ovog ljeta zaposlio petnaest sezonaca. Tražio je domaće radnike sa Zavoda, ali, kaže, među njima je bilo malo stručnih, ali i voljnih da rade.

„Dešavalo mi se da uposlim konobara koji je završio 1995. godine, pitam ga zna li koji strani jezik što je ođe, uostalom, obavezno da zna. Kaže ne zna nijedan, pa jesi li učio, jesam, ali nisam ja to naučio. Znači ne zna nijedan strani jezik, a kako će da radi ovdje kao konobar kada ja 60 ili 70 posto stranaca imam u restoranu, bas je nemoguće“, navodi Kojić.

Dozvole za privremeni boravak

Vlada, međutim, ne odstupa od politike domaćeg zapošljavanja, ali najavljuje olakšice za strance.

„Daćemo predlog Vladi za određeni broj kvota po zanimanjima, i tome naravno neće biti potrebe za potvrdom, nego će poslodavci imati mogućnost da, shodno kvotama po zanimanjima, podnesu zahtjev MUP-u i nakon toga dobiju dozvole za privremeni boravak i za rad stranaca“, kazala je ministrica rada i socijalnog staranja Crne Gore Zorica Kovačević.

U Nacionalnom turističkom udruženju smatraju da država ne može na poslodavce prebaciti teret nezaposlenosti u Crnoj Gori. Tvrde da je novi zakon već pogodio sve grane privrede, smanjio nivo usluga za 15 posto i koštao državu više od deset miliona eura poreza koje je mogla ubrati za zarade zaposlenih.

Žale sa i na procedure registracije stranaca u MUP-u koje, kažu, traju i do pedeset dana.

„Najjednostavnije, stavite takve uslove, pravila igre, da je nama skuplji stranac nego naš najmanje 100 eura, a svaki pravi domaćin, svaki pravi poslodavac, realni poslodavac će gledati da uzme domaćeg jer mu je 100 eura jeftiniji“, ističe Žarko Radulović iz Crnogorskog turističkog udruženja.

Dok ugostitelji poručuju da država ne može na njih prebaciti teret nezaposlenosti, u Vladi vjeruju da će novi zakon pomoći da brojka od 36.000 nezaposlenih bude manja jer trenutno svaki šesti stanovnik Crne Gore ne radi.

Izvor: Al Jazeera