Rijad kaže da ne zna gdje se nalazi Khashoggijevo tijelo

"To je velika greška. To je grozna tragedija", rekao je Jubeir. (EPA)

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir rekao je da ne zna gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara Jamala Khashoggija, naglasivši da je njegova smrt “velika greška”.

“To je velika greška. To je grozna tragedija”, rekao je saudijski ministar u razgovoru za Fox News iz Rijada.  “Garantujem da će odgovorni za taj slučaj biti kažnjeni”.

Upitan o tome gdje se nalazi tijelo i je li ono raskomadano, ministar je rekao da se to pitanje istražuje s Turskom.

“Ubijen je u konzulatu. Ne znamo tačno kako. Ne znamo gdje je tijelo”, rekao je je Jubeir.

Odnosi Washingtona i Rijada premostit će taj slučaj, ocijenio je šef saudijske diplomacije, naglasivši da prestolonasljednik Mohammed bin Salman nije znao ništa o toj operaciji.

Erdogan obećao “golu istinu”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je u nedjelju da će u utorak u govoru pred članovima svoje AKP stranke otkriti čitavu istinu o ubistvu saudijskog novinara.

“Tražimo istinu i čitava će istina biti otkrivena..gola istina”, kazao je Erdogan na skupu u Istanbulu.

Rijad je u subotu priznao da je Khashoggi ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, ali međunarodna zajednica u nedjelju s nevjericom gleda na verziju koju je ponudila Saudijska Arabija.

London, Pariz i Berlin u zajedničkom su saopoštenju objavili da Saudijska Arabija mora pružiti činjenice kako bi se njeno objašnjenje o okolnostima smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija smatralo vjerodostojnim.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je i na konferenciji za novinare da Njemačka neće izvoziti oružje Saudijskoj Arabiji dok traje neizvjesnost oko sudbine Jamala Khashoggija.

Regirao je i britanski ministar za Brexit Dominic Raab, koji je ocijenio da pojašnjenja koja su stigla iz Rijada nisu vjerodostojna i da postoji ozbiljna sumnja u pojašnjenje koje je Rijad dao.

Izvor: Agencije