Rijad poklonio Obaminom timu nakit vrijedan desetine hiljada dolara

Obamina posjeta Saudijskoj Arabiji početkom 2015. godine (Reuters)

Britanski list The Guardian otkriva da je Saudijska Arabija u vrijeme vladavine Baracka Obame dala pomoćnicima Bijele kuće velike kofere sa nakitom vrijednim desetine hiljada dolara, navodi se u novim memoarima Bena Rhodesa, bivšeg pisca govora i zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost u Obaminoj administraciji. 

U svojim memoarima Svijet kakav jeste (The World As It Is), Rhodes kaže da su američki zvaničnici, nakon dolaska u Saudijsku Arabiju u junu 2009, prevezeni golf vozilima u ”stambene komplekse u pustinji” koji su u vlasništvu kraljevske porodice.  

”Kada sam ušao u svoj stan, našao sam veliki kofer”, dodao je. ”Unutra je bio nakit”. U početku je mislio da se radi o mitu, kako bi se utjecalo na njega jer je u to vrijeme pisao Obamine govore. Ali onda je otkrio da su i drugi članovi delegacije iz Bijele kuće dobili slične poklone.   

Registar State Departmenta navodi da je Rhodes od Saudijaca dobio na poklon ”jedan par srebrnih dugmadi za manžetne, srebrnu olovku, muški i ženski sat, komplet dijamantnog nakita, koji se sastojao od naušnica, prstena i narukvice, vrijedan više od 5.400 dolara.” 

Slične poklone u vrijednosti od oko devet hiljada dolara dobili su i ostalih trinaest članova američke delegacije.

Registar opravdava primanje ovakvih poklona navodeći da bi ”neprihvatanje izazvalo neugodnost darovatelju i američkoj vladi”.

Pokloni predati nadležnom uredu

Rhodes je naglasio kako su svi oni ”predali te poklone uredu državnog protokola koji se bavi pitanjem poklona u ovakvim situacijama”. Rečeno im je da poklone mogu otkupiti, ako to žele. Međutim, kaže kako ih niko nije zadržao zbog cijene koje je iznosila desetine hiljada dolara.  

List The Guardian navodi da je pokojni saudijski kralj Abdullah bin Abdulaziz Obaminoj supruzi Michelle poklonio nakit od dijamanata i rubina vrijedan 132 hiljade dolara, uključujući i naušnice, prsten, narukvicu i ogrlicu. Ovi pokloni, zajedno sa ostalim luksuznim poklonima uručenim predsjedniku i njegovim dvjema kćerkama, predati su američkom nacionalnom arhivu, u skladu sa onim što nalaže američki zakon.  

Međutim, list navodi da Obamina posjeta Rijadu nije baš dobro prošla. Saudijska monarhija je odbila prihvatiti zatvorenike iz Guantanama, kako bi pomogla američkom predsjedniku da ispuni svoje obećanje i zatvori ovaj zatvor. Također, Saudijska Arabija nije učinila nikakav gest mira prema Izraelu, čemu se predsjednik Obama nadao.  

Trumpova posjeta

Donald Trump je tokom svoje prve inostrane turneje prvo posjetio Saudijsku Arabiju u maju 2017. Američki predsjednik je stigao ovu državu sa velikom pratnjom, u kojoj su bili i njegova supruga Melania, kćerka Ivanka i zet Jared Kushner. Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud je tom prilikom odlikovao Trumpa zlatnom medaljom pred kamerama.

Međutim, nije objavljeno ništa o poklonima koji su tada uručeni Trumpu, njegovoj pratnji i porodici. Odjel za protokole State Departmenta još uvijek nije objavio svoje podatke za 2017.    

Izvor: Al Jazeera i agencije