Riječani razvili aplikaciju za izbjeglice

Aplikacija za pomoć izbjeglicama razvijena je prije nego što je buknula mediteranska kriza (Screenshot)

Piše: Fahrudin Smailović

Pristup osnovnim informacijama i uslugama UNHCR-a, naročito nakon eskalacije sirijske krize, znatno je olakšan zahvaljujući web aplikaciji riječke kompanije Hexis.

Budući da službenici Agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda ne mogu pružiti informacije svakom izbjeglici ponaosob, UNHCR je potražio rješenje u aplikaciji koju će koristiti kako izbjeglice, tako i pružatelji usluga (nevladine organizacije) i službenici UN-a.

Web aplikacija, koja je prilagođena i starijim modelima mobilnih telefona, tražiteljima pomoći pruža svu potrebnu podršku oko registracije i pristupa svim uslugama UNHCR-a.


Autori aplikacije [Ustupljeno Al Jazeeri]

Prema navodima UNHCR-a, osnovna svrha aplikacije je dijeljenje i prikupljanje informacija, uz moguće dodatke, poput izvještavanja o incidentima, predavanje dokumenata i zakazivanja razgovora.

Kompanija Hexis iz hrvatskog grada Rijeke sarađuje s UNHCR-om od početka 2014. godine, kazao je za Al Jazeeru vlasnik kompanije Siniša Valentić, dodajući da UN-ovoj agenciji pružaju usluge savjetovanja i razvoja web aplikacija.

“Aplikacija je razvijena prije nego što je buknula mediteranska kriza, a projekt je pokrenut krajem 2014. godine”, kazao je Valentić.

Višejezične funkcije

Aplikacija MyUNHCR pruža mogućnost prijavljivanja incidenata i nudi odgovore na najčešća postavljena pitanja.

Posredstvom ove aplikacije mogu se plasirati razne ankete u svrhu prikupljanja informacija sa terena.

MyUNHCR izbjeglicama pruža listu organizacija koje djeluju na određenoj lokaciji i njihove kontakte, omogućava ugovaranje sastanka i provjeru statusa izbjeglice.

Budući da je trenutna aplikacija napravljena da radi na gotovo svakom mobilnom telefonu i iz web preglednika, ne postoje planovi za razvoj Android ili iOS verzije.

MyUNHCR je prilagođen i onima koji pišu zdesna na lijevo, a trenutno se može koristiti na engleskom, njemačkom i arapskom jeziku.

Prema riječima vlasnika Hexisa, aplikacija je završena, ali još nije puštena u funkciju.

Riječ je, za sada o pilot-projektu i tim UNHCR-a odlučuje gdje i kada će koristiti aplikaciju u tom razdoblju.

Informacije o kriznim žarištima

Kompanija Hexis je za UNHCR ranije razvila web aplikaciju data.unhcr.org, koja u realnom vremenu pruža informacije sa kriznih žarišta u svijetu.

Taj portal nedavno je objavio podatke o ukupnom broju raseljenih osoba u svijetu, ilustrirane interaktivnom mapom.

UNHCR-ov portal uspostavlja i poboljšava međuagencijsku razmjenu informacija, što je zadatak koji je postao kompleksan nakon pojave velikog broja portala koji parcijalno tretiraju izbjegličku krizu.

Na taj način pokrivena je izbjeglička populacija u 14 zemalja, među kojima su zemlje Roga Afrike i Južni Sudan.

Kako navodi Valentić, trenutna verzija portala je stara, tu kompanija Hexis pomaže u održavanju, a razvija se potpuno nova verzija do kraja marta.

Izvor: Al Jazeera