Rijeke Srbije prepuštene ribokradicama

Ribolovna područja Srbije su početkom ostala bez kontrole.

Bivšim upraviteljima dozvole su istekle posljednjeg dana prošle godine, dok nove Ministarstvo poljoprivrede nije dodijelilo. Tako su rijeke i jezera prepušteni krivolovu. 

Umjesto u rijeci, štuka je na tezgama. Zabrana izlova, i u vrijeme mrijesta, nije prepreka da se da se ovih dana na beogradskim pijacama ta vrsta ribe lako nađe.

Pecaroši su ljuti na državu jer su rijeke prepuštene ribokradicama.    

“Ja ribočuvara na teritoriji Beograda, znači Sava, Dunav, nisam sreo poslednjih deset godina što je prosto neverovatno. Prošle godine sam imao preko 160 izlazaka na vodu samo na ovom terenu”, kaže Velibor Tepić, član društva Ujedinjeni ribolovci Srbije.

Istekao ugovor

I dok je ranije postojala šansa da ribočuvarima barem prijave krađu, od početka godine u Srbiji ribočuvarskih službi  gotovo i nema.

Najvećem broju upravljača ribolovnim područjima ugovor je istekao, a novi korisnici nisu određeni.

“Mi sada koji pecamo danas smo u prekršaju, jer nemamo od koga da kupimo dozvolu koju inače redovno kupujemo”, kaže Tepić.

Srbija je podijeljena na ribolovačka područja. Trenutno upravljače imaju oblasti oko Kraljeva i Kruševca, jer su tu ugovori potpisani van redovnog konkursa, pa dozvole još važe.

I vodeni tokovi u Vojvodini nisu ostavljeni bez nadzora jer pokrajinske vlasti  imaju nadležnost da upravljačima produžavaju ugovore na po mjesec dana. Sva ostala ribolovna područja prepuštena su ribokradicama.

Zapljena mreža

Ribolovački savez Vojvodine upravlja Tisom i Tamišem. Samo prošle godine zaplijenili su 28.000 nezakonito postavljenih mreža.

Ogorčeni su zbog nemara države  prema korisnicima ribolovnih područja, a još više prema ribljem fondu Srbije.

“Dva meseca nema ribočuvarske službe na rekama. Ovim činom je napravljena veća šteta nego što su svi zagađivači i svi kormorani i lopovi ovog sveta napravili štetu ribljem fondu za dvadeset godina”, ističe Dušan Jovanović, član Ribolovačkog saveza Vojvodine.

“Baš kada se očekivalo da će dozvole za upravljanje ribolovačkim područjima konačno biti dodeljene Ministarstvo poljoprivrede konkurs je poništilo”, izvještava Jelena Milutinović, reporterka Al Jazeere.

Poništen konkurs

To sada znači da će riblji fond na rijekama Srbije ko zna koliko biti bez ribočuvara i upravljača.

Konkurs je poništen bez ikakvog objašnjenja.  Ta odluka objavljena je na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede.

Na pitanje zašto je do poništenja došlo  i kada će novi konkurs biti raspisan, odgovaraju da će se to dogoditi u najkraćem roku.

Tvrde i da rijeke nisu bez nadzora jer je na terenu i republička inspekcija.

“Par inspektora koji krstare područjima južno od Save i Dunava sasvim sigurno nije dovoljno da pokrije jedan promil od onoga što se događa”, kaže Jovanović.

Kolika će biti šteta zbog nepostojanja ribočuvara niko još ne može procijeniti.

Izvor: Al Jazeera