Oglasi

Rim: Avion izletio sa piste, 16 povrijeđenih

ATR 72 rumunske kompanije Carpatair, u kome se nalazilo 50 osoba, sletio sa piste prilikom spuštanja na rimski aerodrom Fiumicino.

Ukupno 16 ljudi je povrijeđeno kada je avion ATR 72 rumunske kompanije Carpatair, u kome se nalazilo 50 osoba, sletio sa piste prilikom spuštanja na rimski aerodrom Fiumicino, javila je italijanska agencija Ansa.

U incidentu koji se dogodio u subotu navečer u avionu sa 46 putnika i četiri četiri člana posade dvije osobe su teže povrijeđene, ali nisu životno ugrožene.

Avion, koji je doleteo iz Pize, završio je na travi s oštećenom opremom za slijetanje.

Jedan putnik je izjavio da je avion dva puta dotakao tlo, ali da je drugi put stajni trap već bio iskrivljen i da je letjelica potom skrenula sa piste.

Istražitelji pokušavaju utvrditi uzrok nezgode.

Kiša i vjetar

Slijetanje su mogli otežati vjetar i kiša, ili je u pitanju bila greška pilota.

Poslije incidenta rimski aerodrom normalno radi, samo je zatvorena jedna pista, navodi AFP.

Kompanija Alitalia, s kojom Carpatair posluje kao partner, saopćila je da je jak vjetar zanio avion sa piste i objavila da je suspendirala sve letove ovog rumunskog prevoznika iz Pize i Bologne.

Čelnik italijanskog sindikata pilota izjavio je za televiziju Sky Italia da se sindikat u januaru žalio na sigurnosne standarde Carpataira i zatražio da se tom avioprevoznikom sa sjedištem u Temišvaru otkaže ugovor s Alitalijom.

Izvor: Agencije