Rjabkov: Iran i sile nisu prevazišli razlike

Najosjetljivija pitanja su reaktor Arak, obogaćivanje uranijuma, verifikacija i zatvranje takozvane vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa (AFP)

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je kako Iran i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Nemačka (P5+1), do sada nisu uspjele prevazići razlike oko ključnih pitanja koje treba razjasniti prije postizanja konačnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, javljaju agencije.

Rjabkov, koji predvodi rusku delegaciju na pregovorima sa Iranom, izjavio je ranije kako su najosjetljivija pitanja reaktor Arak, obogaćivanje uranijuma, verifikacija i zatvaranje takozvane vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa, prenosi agencija Itar Tas s.

Susret Camerona i Rouhanija

Premijer Velike Britanije David Cameron i predsjednik Irana Hassan Rouhani složili su se ranije kako je od ključnog značaja postići dugoročni sporazum u nuklearnim pregovorima između Irana i svjetskih sila.

Britanski premijer sastao se sa predsjednikom Irana na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku i to je prvi susret dvojice zvaničnika dvije države od Iranske revolucije 1979. godine, saopćeno je iz kacelarije britanskog premijera, prenosi Reuters.

Tokom sastanka, Cameron i Rouhani priznali su kako postoje „znatne razlike“ između dvije države ali i dogovorili poboljšanje odnosa, rekao je glasnogovornik britanske Vlade.

Složili su se da oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) predstavlja prijetnju za Irak i Siriju, te se suglasili da sve države u regiji moraju učiniti više na presijecanju podrške grupama poput ISIL-a.

Izvor: Agencije