Roba u Gazu preko Ereza nakon devet godina

Erez je od 2007. godine ograničen na prolazak pojedinaca, dok su dobra ulazila preko Kerem Shaloma na jugu Gaze (Reuters)

Velika prijelazna tačka između palestinske teritorije Pojasa Gaze i Izraela otvara se po prvi put nakon devet godina, objavila je izraelska Vlada u srijedu.

“Prelazna tačka Erez bit će otvorena za ulazak dobara u Gazu u četvrtak”, kazao je glasnogovornik COGAT-a, tijela pri Ministarstvu odbrane Izraela, koje je odgovorno za provođenje politika Vlade na palestinskim teritorijama.

“Ova mjera se poduzima kako bi se unaprijedio rad palestinskih uvoznika i na taj način pomogla ekonomija Pojasa Gaze”, dodao je glasnogovornik, prenosi agencija AFP.

Erez je od 2007. godine ograničen na prolazak pojedinaca, dok su dobra ulazila preko Kerem Shaloma na jugu Gaze.

Nametnuta blokada

Lociran na sjeveru Pojasa Gaze, Erez je bliži većim izraelskim gradovima od Kerem Shaloma i mogao bi olakšati transport namirnica i drugih dobara iz izraelskih lučkih gradova kao što je Ashdod.

Izrael je nametnuo blokadu Gaze prije deset godina, a za ovaj potez kaže kako je neophodan za sprečavanje Hamasa, koji upravlja ovom palestinskom teritorijom, u obnovi svojih vojnih snaga i pozicija.

Kako navode Svjetska banka i Ujedinjeni narodi, blokada je bukvalno uništila kompletan izvoz iz Gaze i tako oborila ekonomiju ove male enklave na koljena.

U Gazi, lociranoj između Egipta, Izraela i Sredozemnog mora, živi približno 1,9 miliona Palestinaca.

Izvor: Agencije