Robert Mugabe podnio ostavku

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (93) u utorak je Parlamentu uputio pismo u kojem daje ostavku, dok građani slave na ulicama glavnog grada Hararea.

Parlament Zimbabvea ranije u utorak pokrenuo je proceduru opoziva dugogodišnjeg predsjednika Mugabea.

Čelnik Udruženja veterana upozorio je parlamentarce da moraju izglasati nepovjerenje Mugabeu jer će u protivnom oni koji eventualno spriječe opoziv snositi odgovornost.

Mnangagwa mogući nasljednik

Poziv na ostavku Mugabeu je uputila i osoba koja će ga vjerovatno zamijeniti na dužnosti predsjednika Zimbabvea.

Emmerson Mnangagwa obratio se javnosti prvi put od izbijanja krize i poručio da bi Mugabe odmah trebao otići sa vlasti.

Riječ je o Mugabeovom dugogodišnjem savezniku, koji je vršio i dužnost zamjenika predsjednika, prije nego što je početkom mjeseca smijenjen.

Nakon smjene, Mnangagwa je napustio Zimbabve, a kako je objavila njegova stranka ZANU-PF, u zemlju se iz sigurnosnih razloga još neće vratiti.

Protesti organizirani u Harareu i drugom najvećem gradu u državi Bulawayu okupili su čitav politički spektar: ministre, osobe bliske stranci na vlasti, ali i opoziciju, sve ujedinjene protiv Mugabea.

Kućni pritvor za predsjednika

Njegova 37-godišnja vladavina okončana je kad je vojska u prošlu srijedu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši da želi smijeniti “kriminalce” koji ga okružuju.

Intervencija vojske predstavlja prekretnicu u dugoj Mugabeovoj vladavini, obilježenoj represijom opozicije i teškom ekonomskom krizom.

Približno 90 posto aktivnog stanovništva nezaposleno je.

Izvor: Al Jazeera