Robot Asimo dobio posao muzejskog vodiča

Nacionalni muzej za nauku i inovacije u Tokiju predstavio je novog službenika. Humanoidni robot kompanije Honda dobio je posao muzejskog vodiča.

Prvi put posjetioci muzeja Miraikan u Tokiju ostvarili su komunikaciju s novim zaposlenikom – robotom nazvanim Asimo. Izum razvijen u Hondinim pogonima u mogućnosti je prepoznati siluete ljudi, njihove gestikulacije i razgovorati.

Pri svom prvom pojavljivanju, robot se kretao slobodno po muzeju, gestikulirao, a putem šest bežičnih senzora smještenih na stropu prepoznavao je mjesto gdje je bilo okupljeno najviše posjetilaca.

Međutim, prvi radni dan za Asimo robota ipak je bio stresan. Problem mu je bio da prepozna da li posjetioci dižu ruke da bi razgovarali s njim, ili samo da bi svojim telefonima slikali unutrašnjost grandioznog muzeja. Nakratko je zastao.

Na udaru kritika

“U stvarnom životu okolnosti se uvijek mijenjaju. Veoma je bitno da robot razumije tu dinamiku, da je prihvata i da se ponaša u skladu s njom.To je važna tehnologija, jer bez te sposobnosti robotu bi bila potrebna konstantna pomoć”, kaže inženjer iz Honde Satoshi Shigemi.

Asimo nije osposobljen da prepozna glas, ali komunikacija s njim je mnogo zanimljivija – robot odgovara na pitanja koja se nalaze na tablet uređaju. Za početak, Hondini inženjeri su ga prilagodili da ponudi 100 odgovora.

Robot ove vrste prvi put je predstavljen 1996. godine, a s godinama je postajao okretljiviji i manji.

Hondini robotički uređaji već duže vrijeme su na udaru kritika, iako su jedni od najmobilnijih. Prigovaraju im da su beskorisni, a pokazali su se preosjetljivim tokom nuklearne krize u Japanu 2011. godine.

Nastavlja se njihovo usavršavanje.

Izvor: Al Jazeera