Robot na dubini od 4.500 metara traži avion

Prva dva zarona bespilotne podmornice Bluefin-21, koja su prekinuta iz tehničkih razloga, nisu donijela rezultate (Getty Images)

Podmorski robot koji pretražuje dno okeana u potrazi za Boeingom 777 Malaysia Airlinesa, nestalim 8. marta, izveo je prvi kompletan zaron u vodama Australije, a prikupljeni podaci se analiziraju, objavile su vlasti.

Bluefin-21 je “proveo svoju misiju u cjelokupnom trajanju” u noći sa srijede na četvrtak “u zoni potrage i sprema se za sljedeću misiju”, objavio je u četvrtak Centar za koordinaciju agencija, zadužen za organizaciju potrage za letom MH370.

Nakon svakog zarona, podaci koje je prikupio sonar podmornice, oblika torpeda dugog gotovo pet metara, skupljaju se na “Ocean Shieldu”, australijskom brodu, i analiziraju ima li čega neuobičajenog u okeanu.

Prva dva zarona bespilotne podmornice Bluefin-21 nisu donijela rezultate. Robot pretražuje zonu Indijskog okeana, koja se nalazi 2.170 kilometara sjeverozapadno od Pertha, grada na zapadnoj obali Australije.

Prvi zaron skraćen je zbog dubine koja nadmašuje kapacitet robota, dok je drugi skraćen zbog neodređenih tehničkih poteškoća.

Uhvaćeni signali

Maksimalna dubina do koje može ići ovaj robot je 4.500 metara. Ako Bluefinov sonar uhvati neki signal, bit će opremljen kamerom i vraćen u more.

Međutim, taj robot ne može istovremeno nositi i sonar i kameru. Robot teži 750 kilograma i može ostati pod vodom 20 sati.

Zona potrage ograničena je zahvaljujući hvatanju signala kompatibilnih s onima koje ispuštaju baterije crne kutije.

Avion MH370 nestao je na letu između Kuala Lumpura i Pekinga 8. marta, nedugo nakon što je poletio iz malezijske prijestolnice.

Međutim, između Malezije i Vijetnama promijenio je putanju i okrenuo se prema Malajskom prolazu.

Razlog se ne zna i pretpostavlja se da se srušio u Indijski okean.

Od 5. aprila “Ocean Shield” uhvatio je u četiri navrata zvučne signale u ograničenoj zoni, na putanji kojom je vjerovatno letio Boeing 777, a ti signali liče onima kakve odašilju crne kutije, koje bilježe podatke na letu.

Izvor: Agencije