Ročište Haradinaju u četvrtak

Nakon osam dana ekstradicijskog pritvora u Francuskoj Haradinaj je pušten na uvjetnu slobodu (Arhiva)

Lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramushu Haradinaju za četvrtak je zakazano ročište pred francuskim sudom, izjavio je njegov advokat Arianit Koci, tvrdeći da bi Haradinaj mogao da bude pušten na slobodu uz kauciju, navode prištinski mediji.

“Puštanje iz pritvora uz kauciju, značilo bi da je Haradinaj na slobodi, ali bez prava da napusti Francusku“, tvrdi Koci.

Hiljade građana Kosova odazvale su se u petak pozivu opozicione Alijanse za budućnost Kosova na protestni marš, zatraživši oslobađanje Haradinaja.

Ministarstvo pravde Srbije je u četvrtak saopćilo da će u što kraćem roku zatražiti izručenje kosovskog političara iz Francuske.

Zvanični zahtjev za izručenje

Francuski apelacioni sud ranije je odlučio da će Haradinaj ostati u pritvoru dok Srbija ne bude uputila zvaničan zahtjev za izručenje.

Haradinaj je kod sebe imao diplomatski pasoš kad ga je francuska granična policija uhapsila na aerodromu Basel-Mulhouse u srijedu, po potjernici iz Srbije.

Vlasti Srbije terete ga za zločine na Kosovu u vrijeme dok je bio zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova i traže njegovo izručenje.

Ministarstvo pravde Republike Srbije proslijedilo je francuskim pravosudnim organima sudsku dokumentaciju u vezi sa slučajem Haradinaja, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Poslana dokumentacija tiče se rješenja o provođenju istrage i određivanju pritvora Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na osnovu kojih je za Haradinajem raspisana potjernica 2004. godine.

Izvor iz francuskog pravosuđa saopćio je da će istražitelji razmotriti postoje li razlozi da se ne provede zahtjev o izručenju Haradinaja, javio je Reuters.

Isti izvori navode da će se to pitanje razmotriti “posebno u slučaju ako se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga”.

Izvor je dodao da će istražitelji razmotriti je li njemu već bilo suđeno pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine zbog istih optužbi zbog kojih je potjernica izdana, navodi britanska agencija.

Vlada Kosova, reagirajući na pritvaranje Haradinaja, ocijenila je da je optužnica Srbije protiv njega nezakonita, nepravedna i tendenciozna.

Istovremeno je Ministarstvo pravde saopćilo da se, u koordinaciji s Ministarstvom vanjskih poslova, Policijom Kosova i kosovskim ambasadorom u Francuskoj, obratilo francuskom Ministarstvu pravde sa zahtjevom za hitno oslobađanje Haradinaja.

Zvaničnici Haradinajeve stranke od Vlade u Prištini zahtijevaju prekid svake komunikacije sa Srbijom dok ne povuče međunarodne naloge za hapšenje osoba s Kosova.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ranije je izjavio da je pritvaranje Haradinaja samo na osnovu naloga za hapšenje iz Srbije neprihvatljivo i za osudu.

Haški sud oslobodio Haradinaja

Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, također po Interpolovoj potjernici Srbije.

Nakon dva dana vraćen mu je pasoš i dozvoljeno mu je napustiti Sloveniju.

Nakon hapšenja u Sloveniji Haradinaj je za Al Jazeeru rekao da je putovao u različite zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države, gdje nije uhapšen, te da je iznenađenje da ga je uhapsila cijenjena zemlja EU-a.

On je kazao da je Interpol poništio potjernicu nekadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

On je bivši vođa OVK-a i bivši premijer Kosova.

Haški sud oslobodio je Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine.

Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Balaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Optužnica protiv Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998, javlja Tanjug.

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi.

Prethodno, po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Balaj oslobođeni su optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Haradinaj se u novembru 2012. godine vratio u Prištinu nakon što ga je sud po drugi put oslobodio po svim tačkama optužnice za zločine počinjene u logoru OVK-a u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio “krivična djela terorizma, udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila”.

Izvor: Agencije