Rođaci poginulih Holanđana iz MH17 tuže Rusiju

Istragom je utvrđeno da je malezijski avion srušen raketom ispaljenom iz ruskog grada Kurska (EPA)

Članovi obitelji 270 nizozemskih državljana, poginulih u rušenju malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine 2014. godine, podnijeli su tužbu protiv Rusije pred Europskih sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Nizozemski mediji javljaju, pozivajući se na odvjetnika Jerryja Skinnera, da su se Nizozemci pridružili prethodnoj tvrdnji koju su iznijela 33 rođaka žrtava iz Australije, Malezije i Novog Zelanda.

Skinner, kako se navodi, nije precizirao kolika je suma za naknadu, ali je naglasio da rođaci žrtava imaju pravo na milijune eura odštete.

Nada se da taj slučaj ne samo da će nadoknaditi gubitke u financijskom smislu, već i da će biti “dodatni pritisak na Rusiju sa ciljem da se ojača suradnja tokom kaznene istrage o tragediji i izručenju osumnjičenih”.

Skinner je napomenuo i da je “Strasbourg jedino mjesto na kojem pojedinci mogu podnijeti tužbu protiv Rusije”. Mediji su prenijeli kako je najmanje 130 članova obitelji žrtava i pojedinačno podnijelo tužbu.

Avion srušen ruskim ‘Bukom’

Istražitelji u međunarodnoj istrazi o nesreći u četvrtak su objavili da je malezijski avion MH17 oboren “Buk” raketom ispaljenom iz ruske baze u Kursku.

U zaključku je navedeno da je raketu ispalila ruska 53. protuzračna brigada, koja ima sjedište u tom gradu.

Nakon toga su Nizozemska i Australija poručile kako Rusiju smatraju odgovornom za obaranje aviona, a njima su se u tome pridružile i Europska unija i SAD.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je takve tvrdnje i kazao da raketa koja je oborila malezijski avion nije pripadala Rusiji

“Ponavljam, nema ničega što bi nam ulilo povjerenje u kvalitetu konačnih zaključaka i to se neće ni dogoditi bez našeg punopravnog sudjelovanja u istrazi”, rekao je Putin odgovarajući na pitanje je li raketa koja je oborila malezijski “Boeing” pripadala Rusiji.

Oboren iznad istočne Ukrajine

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da Rusija nije punopravno sudjelovala u nizozemskoj istrazi incidenta i da zato ne može vjerovati u njene rezultate

Avion je letio od Amsterdama do Kuala Lumpura kada je oboren iznad istočne Ukrajine 2014. godine, a svih 298 putnika i članova posade je poginulo.

Na letu su bili putnici 30 nacionalnosti, među kojima 196 Nizozemaca, 42 Maležanina i 27 Australaca.

Izvor: Agencije