Roditelje u FBiH strah vakcinisati djecu

Ni nakon deset dana nije riješen slučaj u vezi sa nuspojavama koje je kod 13 učenika sarajevske Srednje medicinske škole izazvala vakcina antitetanus.

Ovaj događaj dodatno je probudio strah kod roditelja, koji se sve češće u odlučuju ne vakcinirati svoju djecu. Stručnjaci smatraju da razloga za strah nema.

Al Jazeerina reporterka Aida Bećirhodžić razgovarala je s Aidom Spahić, majkom koja je prestala s vakcinisanjem svoje djece.

Odluku je donijela nakon, kako kaže, za nju najbolnijeg iskustva u životu – komplikacija koje su uslijedile nakon je mlađi sin primio MRP, vakcinu protiv zaušnjaka, krzamka (ospice ili morbili) i rubeole.

“Moj mlađi sin je tada imao tri i po godine. Primio je tu vakcinu, rekli su mi nema nikakve reakcije, može se desiti blaga temperatura od 37 stepeni. Nakon dva sata od primanja te vakcine dobio je temperaturu od 40 stepeni. Tri dana nismo znali šta je. Stavimo čepić, spadne dva sata i onda se ponovo vraća. Završio je u bolnici…”, kaže ona.

Kupovina vakcina

Pet dana poslije, utvrđeno je kako je dijete oboljelo od gnojne angine. Krivca nije tražila, odluku je sama donijela.

“Nisam protiv vakcina da ne treba djecu nikako vakcinisati, postoje bolesti protiv koji se moramo vakcinisati, samo se treba obratiti pažnja da se dobro ispita ono što se uvozi u našu zemlju”, dodaje Aida Spahić.

A uvozi se iz više zemalja. Između ostalih, Srbije, Hrvatske, Francuske i Velike Britanije.

“Mi smo sretni kad imamo veći broj ponuđača, onda nam je to na tenderu mogućnost da izbjegnemo monopolsko ponašanje dobavljača”, kaže Jelena Ravlija iz Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Dr. Fahrudin Kulenović, nekadašnji koordinator vakcinisanja u bivšoj Jugoslaviji, smatra kako se izborom i kupovinom vakcina od više proizvođača povećava rizik.

Kada se, na primjer, izvrši vakcinisanje vakcinom jednog proizvođača, i revakcinacija se mora izvršiti vakcinama istog.

“Vakcina nosi rizik, a ako je nabavljate iz dvije kuće vi uduplavate rizik, znači uopšte nije poželjno iz dvije kuće kupovati je”, kaže Kulenović.

Zabrinjavajući trend

Stručnjaci smatraju da smanjena stopa vakcinisanih još nije alarmantna, ali trend može biti zabrinjavajući.

“Ja tvrdim svojom čašću i životom da su vakcine nužne, neizbježne”, ističe Kulenović.

Samo je u Sarajevu početkom maja ove godine treći put u proteklih dvadeset godina evidentirana epidemija morbila.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo od ukupnog broja oboljelih od morbila gotovo 70 posto bilo je ili nevakcinisano ili djelimično vakcinisano.

Zakonska je obaveza da djeca do 18 godine prime vakcinu protiv deset zaraznih bolesti. Iako postoji odredba u Naredbi o programu obaveznog vakcinisanja da se status vakcinisanja djeteta provjerava pri upisu u školu ili vrtić, eventualna zabrana upisa nije regulirana i Zakonom o obrazovanju.

Izvor: Al Jazeera