Roditelji bošnjačke djece u RS-u ogorčeni odlukom suda

Roditelji tvrde da škola nije ništa uradila kako bi otklonila diskriminaciju (Al Jazeera)

Osnovni sud u Kotor Varoši, u bh. entitetu Republika Srpska, donio je rješenje po tužbi tamošnje škole protiv roditelja Bošnjaka i ustvrdio da su krivi i da moraju platiti kaznu jer svoju djecu nisu slali u školu.

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca podsjećaju da je postojanje diskrimacije ranije utvrdio i sud u Kotor Varoši.

“Nakon što smo pokrenuli inicijativu za uvođenje bosanskog jezika u našu školu, nemamo mira”, ukazuju roditelji bošnjačke djece, prenosi Fena.

Oni najnovije sudsko rješenje posmatraju u konteksu nebrojeno mnogo pritisaka, prijetnji i ucjena te smatraju da je, nakon oduzimanja dječijeg doplatka, uslijedio još jedan udar na roditelje.

‘Ponižavanje povratnika’

“Nažalost, škola nije ništa uradila kako bi otklonila diskriminaciju, ali je zloupotrijebila sud i iskoristila ga za završni pritisak na roditelje bošnjačke djece. Pitamo se samo koliko ćemo još biti spremni podnositi sva poniženja, maltletiranja i finansijsko iscrpljivanje nas povratničke populacije kojoj su uskraćena i prava na zapošljavanje i maternji jezik i sve druge pogodnosti koje su zagarantirane konstitutivnim narodima”, ukazuju roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca u pisanoj izjavi.

Očigledno je, smatraju, da je plan da budžet RS-a pune oni koji su najugroženiji, povratnici Bošnjaci.

Novinarima su dostavili i rješenje suda u Kotor Varoši po kojem je jedan od roditelja dužan platiti kaznu od 100 konvertabilnih maraka (50 eura).

Odluka je obrazložena činjenicom da djeca nisu počela dolaziti na nastavu ni nakon što je škola opomenula roditelje.

U tom slučaju, kako piše u rješenju, škola je dužna o tome obavijestiti nadležne organe i pokrenuti postupak pred nadležnim sudom.

Izvor: Agencije