Roditelji dječaka Ahmeda traže 15 miliona dolara

Roditelji traže i pismeno izvinjenje od načelnice općine Irving Beth Van Duyne i drugih zvaničnika (AP)

Roditelji dječaka Ahmeda Mohameda, koji je uhapšen u školi zbog ručno napravljenog sata, traže 15 miliona dolara odštete od škole i grada Irvinga.

Ovaj 14-godišnjak je nakon ovog slučaja ispisan iz škole, a prihvatio je ponudu za stipendiju Fondacije Katar i preselio se u Dohu, gdje je nastavio obrazovanje.

Roditelji su od uprave grada tražili 10 miliona dolara odštete, a od škole pet miliona dolara, prenosi Anadolija.

Traže, također, pismeno izvinjenje od načelnice općine Irving Beth Van Duyne i drugih zvaničnika, jer je Ahmed zbog tih dešavanja pretrpio ozbiljnu psihološku traumu.

Porodični advokat Kelly Hollingsworth rekla je da je riječ o velikoj cifri i da oni to znaju, ali da ni to nije dovoljno za štetu koja je nanesena porodici.

Podrška dječaku

Nakon tog skandala dječaku je putem društvene mreže Twitter pružena podrška iz cijelog svijeta.

Ahmed je musliman iz SAD-a porijeklom iz Sudana, kojeg je 16. septembra u školi uhapsila američka policija zbog toga što je u školu donio sat koji je sam izradio, a njegova nastavnica pomislila je kako je riječ o bombi.

Osude hapšenja stigle su iz cijelog svijeta, a Ahmeda je za njegovu nadarenost pohvalio i američki predsjednik Barack Obama.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je prilikom septembarske posjete New Yorku lično upoznao Ahmeda i obećao mu podršku u nastavku školovanja.

Dječak je dobio podršku i od osnivača Facebooka Marka Zuckerberga.

Katarska stipendija osigurava Ahmedu završetak srednje škole i nastavak edukacije, tako da se i njegova porodica preselila u Dohu.

Izvor: Agencije