Roditelji razočarani: Dio djece se vraća u školu u Konjević-Polju

Na istoku Bosne i Hercegovine, osam učenika bošnjačke nacionalnosti, koji su pohađali školu u Medžlisu Islamske zajednice u Novoj Kasabi, vratilo se redovnoj nastavi u Konjević-Polje.

Njihovi roditelji su prošle godine mjesecima protestirali pred uredom visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu.

Dio roditelja svoju djecu morao je da vrati na nastavu, jer su izgubili pravo na dječiji dodatak, a socijalni su slučajevi, javlja Marin Veršić, novinar Al Jazeere.

Esmi Ramić prošle je godine umro suprug. Sama jedva uzdržava troje djece, a 75 eura dječjeg  dohotka, tvrdi, jedini je novac na koji može računati.

“Prebacila sam ih samo zbog dječjeg doplatka, od toga sam živjela. To su mi obustavili kada sam ih počela slati gore u Kasabu, zbog toga sam ih prebacila tu u Konjević-Polje, da bi mogla to vratiti da bi ih mogla dalje školovati”, kazala je Ramić.

Ima i slučajeva roditelja koji žive od 28 eura invalidnine, stoga im povrat prava na dječji dohodak, također znači mnogo.

Muhidin Muhamerović, roditelj djece iz Konjević-Polja, rekao je: “Vidim kako koji dan gubim svoje pravo, i dječje, a morao sam od toga sam živio, i nije samo zbog dječjeg nego vidim, ne radi se ništa, niko, nikoga ne interesuje, nitko ne dođe da pita kako je tebi”.

Razočarani roditelji

Razočarani su i tvrde da na rješenju njihovog problema niko ne radi.

“Ako škola ni nakon što je sud naložio školi da promijeni nastavni plan i program i da udovolji našim zahtjevima, ako škola niti tad postupila po tome, ne znam više što mi možemo očekivati”, poručio je Muhizin Omerović, roditelj iz Konjević-Polja.

Većina roditelja ipak i dalje ostaje pri svojim zahtjevima, da im djeca uče bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, i dok se to ne ostvari, djecu neće slati u školu.

Vehid Dedić, roditelj djece iz Konjević-Polja, rekao je: “Mi smo za, da sjednemo i razgovaramo, budemo dio sistema ovog ovdje. Nažalost, oni nisu za da se ispoštuje zakon o obrazovanju, tako da ćemo mi ostati dok se ne urazume i dok se ne ispoštuje, da poštuju bosanski jezik”.

Trenutno instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi prati stotinu deset učenika.

Uprava škole u Konjević-Polju se nada da će se i oni priključiti redovnoj nastavi.

Izvor: Al Jazeera