Roditelji: Zar učenik mora umrijeti da škola dobije čistu vodu?

Zar je zaista nužno da premine dijete da bi se nekom pružila pomoć i osigurala osnovna ljudska prava?, pitaju roditelji učenika Osnovne škole Arnauti, u istoimenom mjestu pored Zenice.

Navedena škola je došla pod lupu javnosti nakon smrti desetogodišnje učenice, koja je umrla od zarazne meningokokne sepse dan nakon što se na nastavi požalila na zdravstvene probleme. Dodatnu brigu lokalnog stanovništva su izazvali snimci začepljenog i prljavog učeničkog toaleta.

Nakon što je objavljeno da izvor zaraze nije bio u školi i da je sigurno za djecu da pohađaju nastavu, strasti su se smirile, a roditelji poručuju da su godinama zanemarene potrebe njihove djece, što demonstrira i činjenica da voda u školi odavno nije za piće.

“Seljaci, a možemo slobodno reći da to jesmo, takvim nas svi vide, smatraju se građanima drugog reda. Na margini smo svih dešavanja. Vidite šta treba da se desi da dođe neko da očisti WC, da se pobrine da djeca imaju pitku vodu u školi. Ali, ovo nije samo pitanje škole, ministarstva obrazovanja. U svim sferama nas smatraju građanima drugog reda”, poručio je Mevludin Šabić, roditelj jednog od učenika i predsjednik Koordinacije mjesnih zajednica sliva Babino.

Djeca bez osnovnih prava

“Kad je u pitanju punjene budžeta, svi smo jednako opterećeni, ali smo u odnosu na ostale uskraćeni kada je u pitanju rashod budžeta”, dodao je.

Strah roditelja

Roditelji kažu da je dodatni strah izazvan time što im dugo niko nije rekao šta se tačno desilo preminuloj djevojčici i da li postoji razlog za brigu, što dodatno naglašava loš odnos institucija spram ruralnih zajednica. Upravo je taj nedostatak informacija izazvao privremene podjele među roditeljima, ali i tenzije sa upravom škole, koje su, kažu, smirene.

Načelnica Brka odgovara da mora poštovati propisanu proceduru, odnosno da prvo mora obavijestiti nadležne koji donose daljnje odluke. Također, kako kaže, nije praksa da se daju javna saopćenja o svakom pojedinačnom slučaju zaraženih pacijenata koji se dovezu u bolnicu. 

Roditelji učenika iz Arnauta i okolnih mjesta koji pohađaju navedenu školu ističu da su godinama zapostavljene sve njihove potrebe. Čak i ako se zanemare odrasli, kažu, ne mogu se zanemariti djeca.

Kako kaže Meliha Arnaut, predsjednica Vijeća roditelja škole, svako dijete mora imati pitku vodu i osnovne uvjete za rješavanje fizioloških potreba.

“Kako da se dijete osjeća ugodno na nastavi ako ne može ostvariti svoja osnova prava?”, upitala je majka jednog od učenika i dodaje da, zbog zagađene vode, njeno dijete, ali i druga djeca, u školu mora nositi vodu za piće.

Roditelji učenika navode da je problem sa zagađenom vodom čest i u ostatku Arnauta, ali i drugih ruralnih mjesta. Kako kaže Đulan Zahid, jedan od članova Koordinacije mjesnih zajednica tog područja, nakon žalbi vodnim inspektorima na zagađenu vodu, redovno dobijaju odgovore: “Šta ima veze, svugdje je zagađena..”

Para za flaširanu vodu ipak ima

Direktor škole Safet Salčinović navodi da škola radi sve u skladu sa svojim mogućnostima da učenicima pruži adekvatne uvjete za normalno pohađanje nastave. Ističe da se učenički toaleti redovno čiste nakon svakog odmora te da je sanitarna inspekcija utvrdila da su zadovoljeni svi kriteriji za održavanje nastave, “uz male sugestije šta bi se još moglo uraditi”.

Začepljeni toalet, koji je izazvao zgražanje i zabrinutost dijela javnosti, očistili su odmah radnici škole, kaže. “Toalet u muškom WC-u je bio začepljen flašicama i papirom.” Vjerovatno istim onim flašama u kojim učenici svakodnevno moraju nositi vodu u školu.

Kao dodatni primjer zanemarivanja potreba učenika koji se nalaze van gradskih sredina roditelji ističu nedostatak posebnih asistenata za djecu s poteškoćama u učenju i učešću. Jedna od majki takve djece Habiba Hodžić ističe da već tri godine stalno šalju zahtjeve za posebnim asistentom. Tek im je prije dva mjeseca obećano da će od naredne godine biti dostupan poseban stručnjak za djecu s određenim poteškoćama.

Nakon smrti učenice i skretanje medijske pažnje na probleme škole, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović kaže da je, kao hitna mjera, odobrena kupovina flaširane vode za potrebe škole u Arnautima te da su odobrena sredstva za sanaciju mokrih čvorova u toj obrazovnoj ustanovi.

‘Nećemo popravljati oluke’

U tom kantonu se nalazi oko 100 škola – osnovnih i srednjih, a resorno ministarstvo, “nažalost, novca nikad nema dovoljno. A ne možemo ni očekivati više, s obzirom na stanje privrede”, poručio je Sinanović.

On navodi da će ovo ministarstvo pomoći, u saradnji s lokalnom zajednicom, u rješavanju problema zagađene vode u školi, ali ističe da se nada da niko neće pokušati zloupotrijebiti smrt djevojčice. “Ne može neko sad očekivati da ćemo popravljati, recimo, oluke kad ima stvari koje se hitnije moraju rješavati.”

Kako kaže, dugo je u obrazovanju i svjestan je u kakvom su stanju škole. Da je ranije podnesen zahtjev za pomoć, prije bi se i pomoglo, dodao je on. Za situaciju ne krivi direktora Salčinovića, koji je na tu funkciju imenovan u januaru ove godine. Ono što zna jeste da je, prema nalazima inspekcija, stanje u školi zadovoljavajuće i da djeca nisu izložena mogućoj epidemiji meningokokne sepse te da je nastavljeno redovno održavanje nastave.

Lela Brka, načelnica Službe za higijenu i epidemiologiju Doma zdravlja Zenica, kaže da je učenica iz škole u Arnautima primljena u bolnicu u četvrtak, 23. marta, u jutarnjim satima. Dva sata kasnije, po utvrđivanju zaraze meningokokne sepse, pripadnici njene službe su posjetili dom učenice i razred koji je pohađala, kad su provedene sve propisane mjere zaštite, odnosno hemoprofilaksa.

Brka navodi da je stanište te bakterije čovjek, odnosno da se nalazi u nosu i grlu, a da biti kliconoša ne znači i nužno da će neko oboljeti od nje. Obično se pojavljuje u prenapučenim prostorima, kao što su vrtići, škole, kasarne… krajem zime i početkom proljeća.

Kap koja je prelila čašu

Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, malo je vjerovatno da se učenica zarazila u školi, a “škola je sigurna za pohađanje, prema svjetskim standardima. U današnje vrijeme nema garancija ni za šta, ali smatramo da je škola nakon svih poduzetih mjera spremna za održavanje nastave.”

Brka navodi da je voda u školi zamućena te da u njoj nisu pronađene bakterije koje bi dovele do potencijalne zaraze. Iako bakterija nema, voda se ipak mora prokuhavati, naglasila je načelnica HES-a.

Predsjednica Vijeća roditelja u školi u Arnautima navodi da će roditelji paziti da li će biti ispunjena obećanja data za sanaciju čvorova i rješavanje problema vode za piće. Ako se stanje ne promijeni, roditelji su spremni na građanski neposluh, a naredna adresa na koju idu su Ministarstvo obrazovanja i druge institucije Zeničko-dobojskog kantona.

“Sad se vidi kako se imaju sredstva i za čišćenje, i za popravljanje toaleta, i za vodu. Samo se moralo desiti nešto ovako. Dugo smo slali dopise, tražili da se riješe problemi. Ovo je dugogodišnji problem, a ovo je samo kap koja je prelila čašu”, dodao je Šabić.

Izvor: Al Jazeera