Roditeljima Alekse Jankovića 8.000 eura odštete

Aleksa je zlostavljan duže od osam mjeseci (Al Jazeera)

Nakon više od pet godina pravne borbe, roditeljima Alekse Jankovića (14), koji je 2011. godine sebi oduzeo život zbog vršnjačkog nasilja koje je trpio u svojoj osnovnoj školi “Sreten Mladenović Mika” u Nišu, početkom decembra pravosnažno je dosuđena naknada štete od gotovo dva miliona dinara (8.000 eura), koju treba da isplati ta osnovna škola.

Zbog istog slučaja 2012, škola kao i tadašnja direktorica, osuđeni su u prekršajnom  postupku i kažnjeni maksimalnim novčanim kaznama, dok su maloljetni nasilnici kažnjeni u krivičnom postupku.

Osnovna škola “Sreten Mladenović Mika” pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu obavezana je da Aleksinim roditeljima, Bojanu i Dragani Janković, isplati po 350.000 dinara (2.800 eura) za pretrpljenu nematerijalnu štetu, po 425.000 dinara (2.400 eura) za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede prava ličnosti sa zakonskom zateznom kamatom, kao i troškove postupka od 429.600 dinara (3.400 eura).

Tom odlukom odbijena je žalba škole i potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Nišu iz maja ove godine, kojom je škola kažnjena jer nije preduzela mjere da spriječi kontinuirano nasilje nekih učenika škole nad Aleksom.

Roditelji pretrpjeli duševnu bol

U presudi, u koju je Tanjug imao uvid, navodi se, pored ostalog, da je škola u dužem vremenskom periodu postupala suprotno zakonu i propisima, iako su zaposleni i odgovorna lica u školi znala ili morala da znaju šta predviđaju pozitivni zakonski propisi kao i Protokol o postupanju u ustanovama u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Zbog svega toga roditelji stradalog dječaka trpjeli su duševne bolove, psihičke presije, emocionalne neprijatnosti, strah i povrede prava ličnosti, smatra sud.

Aleksa Janković izvršio je samoubistvo 10. maja 2011. godine pošto ga je sedmoro vršnjaka zlostavljalo duže od osam mjeseci. 

Imao je potrese mozga, nogu u gipsu i dijagnozu “posttraumatski sindrom”, prenijeli su ranije mediji. 

U prekršajnom postupku koji je pravosnažno okončan 2012. godine utvrđena je krivica škole i tadašnje direktorice Suzane Popović Ickovski, jer nisu preduzeli mjere za sprečavanje višemjesečnog vršnjačkog nasilja.

Prekršajni apelacioni sud je kaznio školu sa 500.000 dinara (4.048 eura), a Popović Ickovski sa 50.000 dinara (405 eura), jer su prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakon o prekršajima kao i jer od 20. novembra 2010. do 10. maja 2011. nisu preduzeli mjere propisane pravilnikom postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja. 

„Aleksin zakon“

Pred Višim sudom u Nišu završen je i krivični postupak protiv trojice maloljetnika koji su ga fizički i verbalno zlostavljali, a koji je pokrenula Grupa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije niške PU.

Vođa nasilnika dobio je pojačan vaspitni nadzor u trajanju od šest mjeseci do dvije godine, a dvojica dječaka po ukor suda, što su su maksimalne kazne pripisane zakonom za njihov uzrast.

Bivša direktorica škole Popović Ickovski je u novembru 2015. godine podnijela ostavku.

U izvještaju Zaštitnika građana o ovom događaju ranije je navedeno da je od oktobra 2010. godine do aprila 2011. godine, Osnovna škola “Sreten Mladenović Mika” imala saznanja ili prijave za više slučajeva fizičkog i psihološkog nasilja nad Aleksom, kao i saznanja o nasilju nad drugim učenicima.

Nakon ove tragedije izrađen je nacrt zakona za sprečavanje vršnjačkog nasilja poznatiji kao “Aleksin zakon”, koji međutim još nije usvojen u Skupštini i pored brojnih apela širom Srbije.

Izvor: Agencije