Oglasi

Rodman promovira košarku u Pjongjangu

Kontraverzni košarkaš stigao u komunističku Sjevernu Koreju sa tri člana Harlem Globetrottersa.
Rodman po dolasku u Pjongjang: Osebujna karijera jednog od najboljih odbrambenih igrača ikadaAP

Nekadašnja zvijezda košarkaške NBA lige Dennis Rodman u utorak je „donio“ svoje vještine sa parketa i prepoznatljivi stil - svijetloobojena kosa, tetovaže, pirsinzi i ostalo - u izoliranu komunističku državu sa vjerovatno najstrožijim odredbama oblačenja: Sjevernu Koreju.

Po dolasku u Pjongjang, američki sportista i šoumen poznat kao „Crv“ postao je neuobičajeni ambasador sportske diplomatije u vrijeme napetih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje.

Možda ipak ne toliko neuobičajen - mladi lider azijske države Ki Jong-un je veliki ljubitelj Chicago Bullsa, naročito onog sastava iz 1990-tih kada je tim, zajedno s Rodmanom, osvojio tri naslova prvaka.

Rodman se pridružio trojici članova egzibicionog tima Harlem Globetrotters koji žele vodili „košarkašku diplomatiju“ vodeći kampove za djecu i igrajući protiv lokalnih košarkaša, naveo je osnivač kompanije Vice, koja je organizator puta, Shane Smith za agenciju AP.

„Da li je slanje Harlem Globetrottersa i Dennisa Rodmana u Sjevernu Koreju čudno? Na prvu, jeste. No, pronalaženje zajedničkih interesa na košarkaškom terenu je prekrasna stvar“, kazao je Smith.

Popularan sport

Čini se da je Rodman, kada se gleda osebujni stil, čudan izbor za Sjevernu Koreju, siromašnu zemlju gdje se uglavnom nosi smeđa „kaki“ boja i gdje su brkovi i brade zabranjeni.

No, on je također i član Dvorane slavnih i jedan od najboljih odbrambenih igrača i „skakača“ koji su se ikada pojavili pod košarkaškim obručima. Tokom živopisne i često kontraverzne karijere, osvojio je pet titula NBA prvaka.

Njegov dolazak je druga posjeta nekog poznatog Amerikanca ove godine Sjevernoj Koreji, državi koja i dalje drži na snazi objavu rata SAD-u. Također, sve se dešava dvije sedmice nakon što je ova azijska država provela podzemni nuklearni test uprkos zabrani UN-a.

Izvršni direktor Googlea Eric Schmidt iznenada je u januaru posjetio Pjongjang gdje je proveo četiri dana, tokom kojih se susreo sa zvaničnicima i obišao kompjuterske laboratorije, samo nekoliko sedmica nakon što je Sjeverna Koreja lansirala satelit u svemir na raketi dugog dometa.

Uz nogomet, košarka je veoma popularan sport u Sjevernoj Koreji, gdje nije neuobičajeno vidjeti koševe postavljene na hotelskim parkinzima ili u školskim dvorištima.

Izvor: Agencije