Rohatinski: Todorić i Karamarko su me nagovarali na politički angažman

U četvrtak je nastavljeno saslušanje u slučaju “Agrokor” pred Istražnim povjerenstvom Hrvatskog sabora. Svjedočili su i bivši guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski te Borislav Škegro, koji je od početka 1993. do 2000. bio potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a ujedno i ministar financija od 1997.

Škegro je rekao kako se bavio privatizacijom mnogih tvrtki, ali da Agrokor nije imao poseban tretman ni status u tom procesu.

Članovi Povjerenstva najviše su ga pitali o državnom jamstvu od 30 milijuna eura, koje je Vlada 1999. dala Agrokoru. Škegro je rekao da je osobno bio protiv tog jamstva, ali da je to bila odluka Vlade, pa ju je i potpisao.

Istaknuo je da se to dogodilo pod pritiskom sindikata.

Na pitanje je li se ikad na sastancima, bilo u Uredu predsjednika ili na sjednicama Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, govorilo o privatizaciji Škegro je rekao da se predsjednik Franjo Tuđman nije bavio privatizacijom, prenose hrvatski mediji.

Rohatinski: ‘Nije bilo sugestija iz Agrokora’

“Postojala je prešutna podjela rada između Ureda predsjednika i Vlade. Predsjednik se bavio obranom, vanjskom politikom i unutarnjim poslovima, a Vlada svim ostalim. Privatizacijom se nije bavio… Nikada predsjednik Tuđman nije pozvao nas iz Vlade da kaže: prodaj ovome ili onome. Mi smo ga nekad informirali o nekim osjetljivim temama. Ja sam bio njegov glavni suradnik za gospodarstvo jer sam bio potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo”, rekao je Škegro, kako prenosi Večernji list.

Bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski pred Povjerenstvom je ustvrdio da su Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić bili dio kruga Ivice Todorića koji ga je 2012. godine nagovarao da se politički angažira, ali da ga u 12 godina, koliko je bio na čelu HNB-a, ni Todorić ni netko od njegovih suradnika nije zvao da bi sugerirao neku mjeru koja bi potencijalno koristila Agrokoru.

Rohatinski je na pitanje Nikole Grmoje (Most) rekao da su sugestije da se uključi u politički život došle puno ranije i da one nisu imale veze s Todorićem.

“Bilo je nekoliko pokušaja nagovaranja, to je trajalo do kolovoza 2012. godine. Bilo je organizirano i nekoliko vrlo uskih sastanaka na kojima su bili pojedinci iz nekih stranaka, uključujući i Karamarka, a ja sam tu ideju odbijao. Odbio sam je i na zadnjem sastanku na kojem je bio i Todorić. Rekao sam da ne idem u politiku”, kazao je Rohatinski.

“Nakon toga počele su se zbivati čudne stvari. Dva dana nakon što sam definitivno odbio prijedlog, Poslovni dnevnik objavio je priču o poduzeću moje supruge i našoj obiteljskoj kući”, svjedočio je Rohatinski.

Grmoja ga je pitao ima li saznanja da su nakon toga odabrali drugu strategiju, a to je preuzimanje HDZ-a, na što je Rohatinski kazao da o tome nema saznanja, ali je s “da” odgovorio na pitanje jesu li Karamarko i Kujundžić bili dio Todorićeva kruga koji ga je nagovarao na politički angažman.

Više pitanja saborskih istražitelja odnosilo se i na Agrokorovu kupnju špediterske tvrtke supruge Rohatinskog za jednu kunu (0,13 eura), u čijem je vlasništvu bila i njihova obiteljska kuća vrijedna dva milijuna kuna (263.000 eura).

Rohatinski je rekao da ni na koji način nije bio uključen u rad te tvrtke te da nema podataka da je bila u gubitku pet milijuna kuna (657.000 eura).

Pojasnio je da supruga zbog zdravstvenih razloga više nije mogla voditi tvrtku i ta je prodaja praktički značila likvidaciju tvrtke.

“Zbog poslovnih veza s nekim tvrtkama iz Agrokora, da bi se to saldiralo, moja je supruga otkupila tu kuću”, kazao je Rohatinski, dodavši da treba Agrokor pitati zašto je tvrtku kupio za jednu kunu.

Na pitanje je li kao Todorićev savjetnik znao da je od 2012. do 2015. bilo niz odluka regulatornih tijela koja su pomagala Agrokoru Rohatinski je kazao da za to nije bio zadužen i da Todorić nije tražio njegovo mišljenje o kupnji Mercatora, ali da mu je u jednom nevezanom razgovoru rekao da ta akvizicija neće polučiti očekivane sinergijske učinke te da je u tom stajalištu bio potpuno usamljen.

I sin i kćerka bili zaposlenici Agrokora

Rohatinski je objasnio da je prije preuzimanja dužnosti guvernera HNB-a od 1. travnja do 12. srpnja 2000. radio u Agrokoru kao direktor Sektora za makroekonomske analize, ali mu je tadašnji premijer Ivica Račan predložio prelazak u HNB.

O tome je, kaže, razgovarao s Todorićem, koji je “mislio da može biti društveno korisniji u HNB-u nego u Agrokoru”, prenosi Hina.

Potvrdio je da su mu i sin i kći kraće vrijeme bili zaposlenici Agrokora.

Upitan zašto se odmah po okončanju guvernerskog mandata zaposlio kao Todorićev savjetnik, rekao je da nije htio koristiti zakonsku mogućnost da godinu dana prima dužnosničku plaću, a ništa ne radi.

Na pitanje je li upoznao Zdravka Marića u Agrokoru i je li on radio na kreditima sa Sberbankom Rohatinski je kazao da jest, ali da je način poslovanja koncerna bio takav da nitko nije znao više nego što je trebao znati.

Naglasio je i da politika HNB-a nije bila vođena ni prema jednom poslovnom subjektu, pa ni prema Agrokoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije