Rohinje u Maleziji strahuju od deportacije

Vlada Mijanmara našla se na udaru kritika malezijskog premijera zbog odnosa prema muslimanima Rohinjama. Premijer je održao skup solidarnosti, na koji je pozvao Rohinje koje žive u Mijanmaru. Ali pojedine Rohinje smatraju da je to samo prazna priča i strahuju da bi uskoro mogli biti deportirani.

Sanuwara i njena porodica pobjegli su iz Mijanmara nadajući se boljem životu u Maleziji.

Rohinje su pripadnici etničke grupe koju vlada Mijanmara na priznaje i koja je godinama meta diskriminacije.

Ona i njeno petero djece sada zavise od milostinje. Žive u centru za izbjegle Rohinje u Kuala Lumpuru otkad su vlasti uhapsile njenog supruga kao ilegalnog imigranta.

“Trenutno tu živim i radim. I moja djeca su tu, pohađaju školu. Ali ne znam hoće li nam dozvoliti da dugo ostanemo u Maleziji. Ne znam šta bih radila da nam u centru nisu pružili pomoć”, rekla je Sanuwara.

“Izbjeglice u Maleziji nemaju zakonska prava jer vlada nije ratificirala UN-ovu Konvenciju o izbjeglicama. Ali neke Rohinje koje se nalaze u ovoj zemlji nadaju se da će se njihova situacija promijeniti nakon skupa i inicijative koju predvodi malezijski premijer”, javlja reporterka Al Jazeere Florence Looi.

Najib Razak zatražio je od međunarodne zajednice da zaustavi, kako je rekao, genocid nad Rohinjama u Mijanmaru.

Nije najavio promjenu državne politike, ali mnoge Rohinje zahvalne su mu na borbi za njihova prava.

“Sve ovo vrijeme niko se nije zauzimao za nas Rohinje. Toliko dugo patimo, ali niko te patnje ne vidi”, navodi Jamil Shah Bin Matuzali, izbjeglica iz Mijanmara.

Ublažavanje stava prema izbjeglicama

Postoje naznake da će malezijska vlada ublažiti svoj stav prema Rohinjama.

Agencija UN-a za izbjeglice prošlog mjeseca je saopćila da sarađuje s malezijskim agencijama na programu kojim bi se 300 Rohinja u Maleziji zaposlilo – mali broj, s obzirom na to da se u ovoj zemlji nalazi 56.000 Rohinja.

“Moraju im pomoći jer alternative nema. Nikuda ne idu, ostat će ovdje. Neki od njih provest će u Maleziji 30 ili 40 godina”, rekao je Helmi Ibrahim iz Centra za pomoć Rohinjama.

Sve dok ne budu poduzete konkretne mjere da se situacija u kojoj su se našli promijeni, izrazi solidarnosti neće mnogo poboljšati živote Rohinja u Maleziji.

Izvor: Al Jazeera