Rolls-Royce otvorio salon u Kambodži

Rolls-Royce je otvorio predstavništvo u Kambodži. Taj potez proizvođača luksuznih automobila ne bi privukao toliku pažnju da nije riječ o državi u kojoj radnici u prosjeku godišnje zarade manje od hiljadu dolara.

Da bi kupio Rolls-Royce, prosječnom kambodžanskom radniku bilo bi potrebno 450 godina. Ali, to nije spriječilo kompaniju da otvori podružnicu u glavnom gradu te države, Phnom Penhu.

“Mislim da imamo raspon modela za aktivno učešće na tržištu. Jednostavno je. Ovdje ima dovoljno potražnje i posla, naročito u usluzi klijenata koji su kupili vozilo, što nam je omogućilo da pokrenemo posao”, kazao je Paul Harris, regionalni direktor prodaje Rolls-Roycea.

Rolls-Royce, na iznenađenje mnogih stanovnika, planira otvaranje i salona do kraja godine.

Prom Veasna, radnik u motelu, kazao je: “Vozim bicikl, a za ručak nosim sendvič koji košta 30 američkih centi, još smo veoma siromašni.”

Brojna predstavništva

Rolls-Royce ima predstavništva u 26 država Azijsko-pacifičke regije, i to bez Kine. Prije Kambodže, kompanija je otvorila predstavništva na Filipinima i u Vijetnamu.

Domaći prodavači vozila smatraju da vlada sada treba urediti tržište.

“Vlada dozvoljava samo jednoj kompaniji da uvozi vozila. Želim da i nama omogući uvoz iz svih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država i Kine”, kazao je Sin Soken, vlasnik prodavnice automobila.

Teško da će Rolls-Royce privući mnogo kupaca. U posljednjih devet godina prodali su svega pet automobila. Ali, u njihovoj investiciji prepoznat je potencijal Kambodže, uprkos činjenici da se većina njenih građana vozi na dva točka. 

Izvor: Al Jazeera