Romi dolaze na službenu komemoraciju u Jasenovac

Savez romskih udruga potvrdio je da će prisustvovati službenoj komemoraciji za žrtve Jasenovca, koja će biti održana 22. travnja.

Odluku o bojkotu službenog skupa ranije su donijela židovska udruženja, Srpsko narodno vijeće te Savez antifašističkih boraca. Kao razlog navode opću atmosferu u društvu i relativiziranje ustaških zločina. Najavljene su i zasebne komemoracije antifašista i židovskih organizacija.

“Poštujem odluke židovskih i srpskih organizacija te dijelim njihovu zabrinutost vezano za događaje zbog kojih su otkazali svoj dolazak na komemoraciju u Jasenovcu. Ističem kako je moj odlazak u Jasenovac i ove, kao i svake godine obilježen mojim poštovanjem prema svakoj žrtvi tadašnjeg režima. Molim da se odluka romske zajednice ne politizira i ne stavlja u kontekst dnevnopolitičkih prepucavanja”, poručio je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine.

Tri odvojene komemoracije

Dok će službena komemoracija biti održana 22. travnja, Koordinacija židovskih općina Hrvatske komemoraciju će upriličiti tjedan dana ranije – 15. travnja, a Savez antifašističkih boraca 24. travnja. Srpsko narodno vijeće o datumu će odlučivati kasnije.

“Jako mi je žao što je došlo do ove situacije te da romska zajednica na ovaj način mora opravdavati svoj stav”, poručio je Kajtazi.

Napomenuo je, međutim, kako uz uvažavanje stavova dijela srpskih i židovskih organizacija, “oni nisu predstavnici cjelokupne populacije srpske i židovske nacionalne manjine u Hrvatskoj”.

Novinarima je pojasnio da će, ako ga netko od njih bude pozvao na komemoraciju na datum kada to oni organiziraju, on “kao Veljko Kajtazi doći”.

Stav romske zajednice je, dodaje, kako se stradanje Roma treba obilježiti i 2. kolovoza na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, te je izrazio nadu da će im se do toga dana “pridružiti svi koji danas ne mogu doći do zajedničkog stava”.

Izvor: Al Jazeera i agencije