Romi iz Slavjanska na udaru separatista

Romi u ukrajinskom mjestu Slavjansk u posljednjih su nekoliko dana na meti proruskih separatista. Neki su već i napustili grad, a novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo razgovarao je s članovima jedne porodice.

S velikom dozom straha i opreza, Pavel je pustio ekipu Al Jazeere u svoje dvorište. Njegova porodica i dalje je u šoku zbog napada protekle subote, kada je 15-tak muškaraca upalo je u dvorište i pucalo u bravu na ulaznim vratima. U potpunosti su ispreturali unutrašnjost kuće. U nekoliko navrata nasumično su zapucali, a rupe od metaka vidljive su i na susjednim objektima.

“Tražili su novac, zlato, pitali nas imamo li oružje i narkotike. Tražili su da sve što je vrijedno stavimo na sto i to su uzeli”, govori Pavel.

Doselili iz Srbije

Niko od članova porodice nije povrijeđen u ovom, prvom u nizu napada. Drugi se dogodio prije dva dana. Zbog svega intenzivno razmišljaju o preseljenju.

“Strah me je, imamo maloljetnu djecu. Naša porodica ima ukupno 30 članova, kako me neće biti strah”, kaže Romkinja Natalija.

Ova romska porodica u Slavjansk je doselila 1970. godine iz Srbije i kažu kako nikada do sada nisu imali problema.

“Za 20 godina nezavisnosti imali smo četiri predsjednika i nikada nam nije bilo gore nego sada. Oduvijek smo živjeli mirno, u odličnim odnosima s komšijama i sa svim ljudima”, ističe Pavel.

Uz njihovu, opljačkane su kuće još šest porodica, koje su, zbog straha odmah pobjegle iz grada, javlja Čorkalo.

“Na području grada živi 80 romskih obitelji, ukupno 500-tinjak ljudi. No, rijetki žele pred kameru. Samoproglašena gradska vlast im je obećala zaštitu”, dodaje.

Prodaja narkotika

Romi iz Slavjanska se nadaju da će vlasti to obećanje i držati.

“Nadamo se, jer oni su sada vlast, nema ko drugi. Kada se to dogodilo, zvali smo policiju, dobili ih, ali rekli su nam kako nam nikako ne mogu pomoći”, kaže Natalija.

Proruski separatisti kažu da protiv Roma nemaju ništa. Jedine su akcije, tvrde, provedene protiv onih koji se bave kriminalom.

“Pojedinci prodaju narkotike, vidjeli smo ih vlastitim očima. U tome smo ih odlučili spriječiti i to smo učinili”, govori jedan pripadnik proruske samoodbrane.

U slučaju da se s napadima nastavi, ova mnogobrojna porodica poručuje da će slijediti primjer svojih sunarodnjaka i napustiti grad.

Izvor: Al Jazeera