Romney ima finansijsku prednost nad Obamom

Anketa Reuters/Ipsos je pokazala da Obama ima neznatnu prednost od 46 prema 45 posto naklonosti u odnosu na Romneya (AFP)

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney imao je finansijsku prednost pred aktuelnim predsjednikom Barackom Obamom ulazeći u oktobar, jer je njegova Republikanska stranka prikupila velika sredstva, što će mu omogućiti da potroši više u zadnjim danima pred izbore 6. novembra.

Objavljeni podaci kampanje pokazuju da su Romney, Republikanski nacionalni odbor i fond kojega zajednički koriste imali 183,1 milion dolara krajem septembra, više nego Obama i Demokratska stranka, koji su imali 149,1 miliona dolara.

Romney će tako imati više za trošenje na promociju i poticanje pristalica na izlazak na birališta dok kampanja ulazi u završnicu, a dvojica suparnika su izjednačeni u istraživanjima javnog mišljenja.

Suočen s neizvjesnim pokušajem ponovnog izbora, Obama će iduće sedmice pokrenuti dvodnevni pohod kroz šest još neodlučnih američkih saveznih država u pokušaju da odbije izazov Romneya.

Gotovo izjednačeni

Ankete su pokazale kako je Obami snažan nastup na televizijskoj debati ove sedmice donio malo ili ništa protiv bivšeg guvernera Massachusettsa samo nešto više od dvije sedmice prije izbora.

Njih dvojica su praktično izjednačeni u većini istraživanja, dok Amerikanci ostaju podvojeni između davanja Obami više vremena da oporavi ekonomiju ili izbora bivšeg poslovnog čovjeka, koji tvrdi da najbolje zna kako stvoriti nova radna mjesta.

Obama će voditi kampanju u Iowi u srijedu, potom otići u Colorado, Nevadu, Floridu i Virginiju, glasati ranije u svom gradu Chicagu te potom u Ohiu završiti turneju.

Anketa Reuters/Ipsos u subotu je pokazala da on ima neznatnu prednost od 46 prema 45 posto naklonosti u odnosu na Romneya.

Razlika se smanjila od petka, kada je imao tripostotnu prednost, što pokazuje ograničenja eventualnog poticaja koji je demokratski kandidat možda dobio od druge debate u Hempsteadu, New York, prošlog utorka.

Ohio ključna država

Još veća pažnja nego nacionalnim anketama se obraća istraživanjima u pojedinim još neodlučnim saveznim državama u kojima će izbori biti odlučeni

Romney je izbrisao Obamino vodstvo u mnogima od njih, ili se bori za vodstvo.

Ključna savezna država na ovim izborima bi mogao biti Ohio, država na Srednjem zapadu, gdje Obama ima malu prednost.

Prosjek anketa RealClearpolitics u subotu je pokazao da Obama vodi u Ohiu sa 2,5 posto, a Romney u Floridi, još jednoj velikoj neodlučenoj državi, sa 2,1 posto.

Romney se u subotu smjestio u jednom hotelu na obali Floride kako bi se dobro pripremio za treću i konačnu debatu s Obamom u ponedjeljak navečer, koja će biti posvećena isključivo vanjskoj politici.

Izvor: Agencije