Romney odustao od predsjedničke kandidature

Romney: Nakon ozbiljnog razmišljanja o još jednoj kandidaturi za predsjednika, odlučio sam da je najbolje dati drugim čelnicima u stranci šansu (Reuters)

Republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima 2012. godine Mitt Romney u petak je objavio da se, uprkos razmišljanjima, neće ponovo kandidirati za slijedeće izbore za lidera Sjedinjenih Američkih Država, prenijeli su mediji.

„Nakon ozbiljnog razmišljanja o još jednoj kandidaturi za predsjednika, odlučio sam da je najbolje dati drugim čelnicima u stranci šansu da budu nominirani“, rekao je Romney svojim donatorima i stranačkim čelnicima u telefonskom razgovoru.

Ova je njegova izjava poslana brojnim američkim medijima.

Romney, 67-godišnji bivši guverner Massachusettsa, na predsjedničkim je izborima 2012. izgubio od Baracka Obame, a 2008. umjesto njega je kao republikanski kandidat bio nominiran John McCain.

Prošlih je sedmica Romney davao do znanja da razmišlja o još jednoj kandidaturi.

Ovo je bila velika promjena u politici Romneyja koji je, nakon poraza 2012. godine, govorio svima koji su ga pitali o političkoj karijeri da se neće ponovo takmičiti za lidera SAD-a.

Stavovi donatora

Od početka januara kada je kazao kako planira ponovo se takmičiti za predsjednika, Romney je kontaktirao bivše pristalice, osoblje i sakupljače donacija, te imao tri javna govora u kojima je isticao svoju potencijalnu viziju nove kampanje.

„Razmišljam o načinima kako mogu pomoći državi“, kazao je stotinama studenata u srijedu navečer u Državnom univerzitetu Mississippi.

No, nekoliko ključnih donatora koji su prije stajali iza Romneyja za agenciju AP su ove sedmice kazali kako smatraju da je bivši guverner Floride Jeb Bush pravi izbor za izbore 2016. godine, te da on može uspješno raditi kao šef države.

Bush također, prema mišljenju ovih donatora, ima karakter i osoblje potrebno za „osvajanje“ Bijele kuće, nešto što bivši guverner Massachusettsa nije mogao prikazati u svoje dvije ranije predsjedničke kampanje.

Odustajanje Romneyja osnažit će druge kampanje u Republikanskoj partiji, uključujući one Busha, guvernera New Jerseyja Chrisa Christieja, senatora sa Floride Marca Rubia, te guvernera Wisconsina Scotta Walkera.

Izvor: Agencije