Rompuy: Zapadni Balkan u EU za trajan mir

Van Rompuy (u sredini): Pristupanje zemalja Zapadnog Balkana je prioritet Evropske unije (AFP)

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy je izjavio da je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana prioritet Evropske unije (EU).

On je, prilikom dodjele “Evropske nagrada Coundehove-Kalergi”, koja mu je u petak navečer uručena u Beču, rekao da članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU znači trajni mir na tim prostorima.

Šef austrijske diplomatije Michael Spindelegger također je ocijenio da je mir osiguran samo unutar EU-a, dok je u susjedstvu situacija drugačija.

“U Bosni ili na Kosovu mir može biti održan samo uz pomoć vojnika”, naglasio je on.

I Spindelegger se izjasnio za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

“Evropska nagrada Coundehove-Kalergi” Društva za Evropu uručuje se svake dvije godine, a među ranijim dobitnicima su njemačka kancelarka Angela Merkel i bivši šef austrijske diplomatije Alois Mock.

Rompuy je nagradu dobio za svoje zalaganje za Evropu kao kontinent jedinstva i mira, objasnio je princ Nikolaus von Lichtenstein, potpredsjednik Društva “Coundehove-Kalergi”.

Kompromis oko budžeta

Nagrada nosi ime osnivača panevropskog pokreta, diplomate, filozofa i publiciste grofa Rciharda Nikolausa von Coundehove-Kalergija.

On je 1922. godine formulizirao viziju politički ujedinjene Evrope, a do smrti 1972. godine život je posvetio stalnim kontaktima s državnicima u borbi za slobodu i ujedinjenje kontinenta.

Imao je značajan utjecaj na uspostavljanje Vijeća Evrope (VE).

Prije dodjele nagrade, Van Rompuy se sastao s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom, s kojim je razgovarao o finansijskom okviru EU za period od 2014.do 2020. godine.

Faymann je, u izjavi novinarima, ponovio da će se zalagati, na idućem samitu EU, za zadržavanje povlastice koju je imala Austrija, kao i podsticaja za ruralni region.

Van Rompuy je izrazio nadu da će kompromis oko budžeta biti pronađen, ali je dodao da je on veliki izazov.

Prema njegovim riječima, bit će potrebni kompromisi i popuštanja svih.

U decembru će Von Rompuy, kako je najavio, predati prijedlog za reforme monetarne unije, čiji je glavni prioritet unija banaka.

Izvor: Agencije