Ronaldo spasio Portugal u posljednjim sekundama

Južna Koreja je u drugom poluvremenu uspjela tek ublažiti poraz od Alžira

U dvoboju drugog kola skupine G Svjetskog prvenstva u Brazilu nogometaši Sjedinjenih Američkih Država i Portugala podijelili su bodove u Manausu, odigravši 2:2.

Amerikance su sekunde dijelile od plasmana u osminu finala, a Portugal od ispadanja, no jedini spomena vrijedan potez na utakmici, jednog od najboljih igrača svijeta Cristiana Ronalda, u petoj minuti sudačke nadoknade spasio je Portugalce.

Portugalci su poveli već u petoj minuti nakon velike pogreške obrambenog igrača SAD-a Geoffa Camerona, koju je iskoristio Nani koji je u 44. minuti pogodio i okvir gola. U 55. minuti priliku utakmice promašio je Michael Bradley, da bi u 64. minuti Amerikanci izjednačili preciznim udarcem Jermainea Jonesa s 20-ak metara.

U 81. minuti Amerikanci su napravili potpuni preokret pogotkom kapetana Clinta Dempseyja koji je prsima ugurao loptu u mrežu. Portugalci su se spasili u doslovice posljednjim sekundama utakmice kada je Silvestre Varela, na asistenciju Ronalda, glavom loptu proslijedio u mrežu za konačnih 2:2.

Uvjerljivi Alžir

Nogometaši Alžira su nakon 32 godine ubilježili pobjedu na SP-u, svladavši Južnu Koreju sa 4:2 u susretu drugog kola skupine H na Mundijalu u Brazilu, ali i postali prva afrička reprezentacija koja je dala četiri gola na utakmici svjetskog prvenstva.

Ekipa koju vodi Vahid Halilhodžić briljirala je u prvom dijelu, kada su postigli tri pogotka, a Južnokoreancima nisu dopustili niti ozbiljniju akciju.

U nastavku su nogometaši Južne Koreje postigli dva gola koji ih još ostavljaju u igri za prolaz.

Alžir je do visoke prednosti stigao već u prvom poluvremenu pogocima Islama Slimanija, Rafika Hallichea i Abdelmoumenea Djaboua.

Nadu Korejcima je početkom drugog poluvremena probudio Son Heung-min, ali je Yacine Brahimi uspio vratiti na tri gola razlike. Koo Ja-cheol je uspio tek ublažiti poraz Južne Koreje.

Pobjeda Belgije za prolaz

Belgija je, minimalnom pobjedom nad Rusijom u susretu drugog kola skupine H na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, izborila plasman u osminu finala kolo prije kraja.

Strijelac jedinog gola, na utakmici odigranoj na Maracani u Rio de Janeiru pred 73.819 gledatelja, bio je Divock Origi dvije minute prije kraja regularnog dijela susreta.

U negledljivoj utakmici Belgijanci su ipak pokazali veću kvalitetu, dok se mlada ruska momčad pod vodstvom Fabija Capella hrabro borila, ali je pala u završnici susreta i platila danak neiskustvu.

Belgijanci su se još jednom na svjetskim prvenstvima pokazali kobnom za Ruse, domaćine sljedećeg Mundijala, koji sada ovise i o rezultatima drugih u skupini.

Belgija je na vrhu ljestvice sa šest bodova, drugi je Alžir s tri, Rusija je treća s jednim bodom, koliko ima i posljednja Južna Koreja.

U posljednjem kolu, koje je na rasporedu 26. lipnja, igraju Južna Koreja – Belgija i Alžir – Rusija. Dvoboj Alžiraca i Rusa trebao bi odlučiti o drugom putniku u osminu finala.

Izvor: Al Jazeera i agencije