Ronaldo: Teško je biti na vrhu

Ronaldo je do prestižne nagrade stigao u konkurenciji dva igrača Bayerna, golmana Manuela Neuera i Arjena Robbena (EPA)

Volim nogomet, iako moram priznati da je izuzetno težak, istakao je Cristiano Ronaldo, najbolji nogometaš Evrope u izboru UEFA-e za sezonu 2013/2014. jučer u Monacu na briefingu za medije za odabrane novinare sa Starog kontinenta.

“Već osam godina igram na vrhunskom nivou. Biti na vrhu veoma je teško. To je veliki proces sa puno odricanja. Brojna naporna putovanja i treninzi… U mnogo situacija je teško, ali volim nogomet, volim to da radim”, istakao je Ronaldo, prenosi Anadolija.

Popularni CR7 sinoć u Monacu do prestižne nagrade stigao je u konkurenciji dva igrača Bayerna, golmana Manuela Neuera i Arjena Robbena. Ronaldo je od članova žirija, sastavljenog od po jednog novinara ili urednika iz zemalja članica UEFA-e (54), dobio 26 glasova, dok je Neuer sakupio 19, a Robben devet.

“Čestitam Neueru i Robbenu. Bili su odlični. Međutim, ove godine nagrada je došla meni. Hvala momci, dobro ste glasali”, poručio je prvotimac Real Madrida, sa kojim je u prošloj sezoni osvojio Ligu prvaka, postavši najbolji strijelac svih vremena u jednoj sezoni najjačeg klupskog takmičenja svijeta sa 17 postignutih golova.

Brojni trofeji

Ronaldo je bio i prvi golgeter Primera lige u prošloj sezoni sa 31 pogotkom, te je sa “kraljevskim klubom” uzeo trofej namijenjen pobjedniku Kupa i Superkupa Španije.

“U prošloj sezoni za mene bilo je mnogo mečeva, treninga, povreda. Na kraju sve se završilo kao iz snova. Klupski imao sam fantastičnu sezonu, jer sam sa Realom pod velikim pritiskom osvojio 10 titulu u Ligi prvaka za klub. Nisam očekivao da će biti ovako lijepo. Možda je minus ispadanje sa Portugalom odmah nakon grupne faze na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, ali i to je fudbal”, kazao je Ronaldo, naglasivši:

“Čestitam Nijemcima. Bili su najbolji i zasluženo postali prvaci svijeta na Mundijalu u Brazilu.”

Fudbalska planetarna mega zvijezda kaže da ima mnogo trofeja, da su svi dragi na svoj način, no da mu nagrada za najboljeg igrača Evrope pričinjava posebno zadovoljstvo.

“Lijep trofej. Mnogo mi znači. Nevjerovatan osjećaj je biti najbolji u Evropi. Bit će lijepo smjestiti ovaj trofej u moj muzej. Ponosan sam”, sa suzama u očima govorio je Ronaldo na briefingu za medije u Monacu.

Kako tvrdi, “sezonu iz snova upotpunilo je slavlje u mom Lisabonu”, gdje je Ronaldo sa Realom u majskom finalu Lige prvaka pobijedio Atletico Madrid rezultatom 4:1.

‘Najbolji mogući scenarij’

“Bio je to najbolji mogući scenarij. Nisam mogao ni da zamislim da će sve ispasti tako dobro. Igrali smo pod ogromnim pritiskom osvajanja trofeja. Uspjeli smo, tako da je bilo fantastično slaviti sa prijateljima i navijačima Realovu 10. jubilarnu titulu u Ligi prvaka u mom Lisabonu”, evocirao je uspomene Ronaldo.

Na pitanje da li je bilo teže osvojiti Ligu prvaka 2008. godine sa Manchester Unitedom ili prošle sezone sa Real Madridom odgovorio je:

“Nema mnogo razlike. Ovoga puta bilo je drugačije, zbog pritiska koji nosi Real i dugog čekanja titule. Real i Manchester United najveći su klubovi na svijetu i čast mi je što sam imao priliku igrati za oba. Da, to je moje mišljenje, Real i United su najbolji.”

Cristiano Ronaldo vjeruje da ima još puno toga ponuditi svjetskom nogometu.

Izvor: Agencije