Ronaldo: Vidite moj CV, nemam šta dokazivati

Ronaldo: Na prvom mjestu sam ja, ne fudbal (AP)

Kapiten Portugala Cristiano Ronaldo kaže da večeras ne mora ništa dokazivati u prvoj utakmici Grupe G Svjetskog prvenstva u fudbalu protiv Njemačke.

”Pogledajte moju statistiku i moj CV – nemam šta da dokazujem. Moja karijera do sada je bila odlična i samo želim da se to nastavi”, rekao je Ronaldo uoči utakmice u Salvadoru, prenose agencije.

”Međutim, vjerujem da jedan igrač ne čini tim. Tu sam da pomognem timu. Dodatni sam igrač i mogu napraviti razliku, ali ne mogu nositi tim na leđima. Želim da budem šampion, ali hajde da idemo korak po korak. Nismo u grupi favorita, ali jesmo među najboljima. To mene gura da uspijem na turniru. Volim izazove i želim da budem najbolji na svakom takmičenju.”

Njemačka – težak izazov

Ronaldo priznaje da će njemački tim, jedan od favorita na Mundijalu, biti težak izazov za Portugalce.

Ronaldo, koji je nedavno imao probleme s lijevim koljenom, priznaje da nije u najboljoj formi.

”Očigledno, volio bih da budem na nivou 110 posto, ali sam 100 posto i to je dovoljno da pomognem nacionalnom timu”, rekao je Ronaldo.

”Ako sam ovdje, to je zbog toga što želim da igram i da pomognem nacionalnom timu. Ako budem nešto osjetio, a siguran sam da neću osjetiti ništa tokom igre, neću riskirati karijeru. Na prvom mjestu sam ja, ne fudbal”, zaključio je Ronaldo.

Portugalski selektor Paulo Bento rekao je da je vrijednost igrača poput Ronalda u timu ogromna, ”ali to ne znači da moramo biti svjetski šampioni. Sva 23 igrača moraju biti kompaktna cjelina kako bismo ostvarili dobar rezultat”.

Njemački selektor Joachim Loew kaže da se Ronaldo ”ne smije ispustiti iz vida”.

”Uvijek se morate pitati: ‘Šta Ronaldo radi, gdje je Ronaldo?’ Pitanje je ko može držati Ronalda pod kontrolom. To je ranije radio Jerome Boateng, a i Philipp Lahm, pa će oni zajedno imati posla s njim.”

Podolski: Možemo pobijediti

I njemački napadač Lukas Podolski uvjeren je da ”Elf” može nadigrati snažni Portugal. ”Razvili smo se kao tim i upravo to želimo pokazati na ovom Svjetskom prvenstvu”, rekao je Podolski za FIFA.com.

”Ući ćemo u meč sa samopouzdanjem, ubjeđenjem i snagom i pobijedit ćemo”, kazao je.

Arsenalov igrač kaže da izabranici Joachima Loewa imaju veliku šansu protiv Portugalaca.

”Ne možemo zaboraviti da su oni četvrti na svijetu. Imaju Ronalda i znamo da on sam može u sekundi ili samo jednim udarcem odlučiti ishod utakmice. Ali ako budemo igrali dobro, mislim kako nema sumnje da smo u stanju pobijediti. Naš cilj je da počnemo pobjedom. Zato smo i doletjeli ovdje”, kazao je Podolski.

U intervjuu za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung, Podolski je rekao: ”Nisam ovdje samo zbog svoje dobre naravi.”

”Rekao sam sinu da će tata pokušati da se vrati s trofejom, idealno s onim najvećim. To je moj cilj i to me motiviše”, kazao je Podolski na konferenciji za novinare.

Njemački golman Manuel Neuer je rekao: ”Nakon meča, zaista ćemo znati na čemu smo. Na neki način, to je kao finale.”

Izvor: Agencije