Šef ICJ-a novi arbitar u sporu o granici

Novi arbitar, Ronny Abraham (na slici) bit će zamjena za Jerneja Sekoleca, koji je dao ostavku (AP)

Vlada Slovenije imenovala je Ronnyja Abrahama, predsjednika Međunarodnog suda pravde u Haagu, za novog člana Arbitražnog suda koji bi trebao rješavati pitanje pomorske granice te države s Hrvatskom.

O izboru kandidata za novog slovenskog arbitra složili su se predstavnici svih parlamentarnih stranaka na sastanku s premijerom Mirom Cerarom.

Novi arbitar bit će zamjena za Jerneja Sekoleca, koji je dao ostavku, objavili su slovenski mediji.

Nakon izbijanja afere, hrvatske stranke su odlučile da Hrvatska treba izaći iz arbitražnog postupka o Piranskom zaljevu, što treba potvrditi Sabor.

Međutim, Slovenija tvrdi kako Sud s novim sastavom arbitara može donijeti nepristranu odluku.

Cerar pozvao na toleranciju

Slovenski premijer Miro Cerar, prethodno je pisao svom hrvatskom kolegi Zoranu Milanoviću i pozvao ga na tolerantno rješavanje zapleta s arbitražnim sporazumom.

U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje Vlade da Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog sporazuma i da će Arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.

Unatoč Milanovićevim izjavama da je Hrvatska odlučila izaći iz arbitraže, pitanje je misli li ozbiljno, jer hrvatski sudac u arbitraži Budimir Vukas nije podnio ostavku, te i dalje sudjeluje u arbitražnom procesu, navodi Slovenska televizija.

Na sastanku hrvatskog premijera Milanovića s predsjednicima klubova parlamentarnih zastupnika zaključeno je da Hrvatska treba izaći iz postupka arbitraže sa Slovenijom o granici na moru.

Odluka o ukidanju sporazuma o arbitraži u srijedu će se naći na izvanrednoj sjednici Sabora.

U međuvremenu je takvu odluku hrvatskih stranaka pozdravila i predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, poručivši da će Hrvatska nastaviti tražiti sporazumno rješavanje graničnih pitanja sa Slovenijom.

Procedura poništenja Sporazuma o arbitraži mogla bi trajati godinu i pol. Slovenija i Hrvatska taj su dokument potpisale 2009. godine, a prema odredbama Sporazuma, Arbitražni sud je  morao odrediti granicu između dvije zemlje na kopnu i moru.

Transkripti objavljeni u novinama

Ukoliko Sabor usvoji prijedlog Vlade o suspenziji arbitražnog postupka,Vlada Hrvatske o tome mora obavijestiti Arbitražni sud i Vladu Slovenije.

Skandal između Hrvatske i Slovenije je izbio u srijedu nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audiozapis, koji pokazuju da su se slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik, dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Radi se o razgraničenju u Piranskom zaljevu gdje Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance.

Slovenija, pak, ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala.

Prema transkriptu i audiozapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije