Rouhani: Arapski plaćenici stoje iza napada u Ahvazu

Državna televizija za napad u subotu okrivila je 'elemente tekfirija', što je aluzija na sunitske pripadnike (EPA)

Predsjednik Islamske Republike Irana Hassan Rouhani optužio je u nedjelju, ne imenujući ih, arapske separatiste da stoje iza napada koji je stajao života najmanje 29 osoba u Ahvazu, na jugozapadu Irana.

“Ne sumnjamo u identitet onih koji su ovo počinili, njihovu grupu i njihove pomagače”, rekao je on na državnoj televiziji prije polijetanja za New York, gdje bi trebao učestvovati na godišnjoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Tokom rata između Iraka i Irana (1980–1988) “oni koji su uzrokovali ovu subotnju katastrofu podržavali su agresore i počinili zločine”, dodao je Rouhani.

‘Male plaćeničke zemlje podržava SAD’

“Dok je [bivši irački čelnik] Saddam Hussein bio živ, bili su njegovi plaćenici. Potom su promijenili gospodara i jedna od zemalja na južnoj obali Zaljeva podržala ih je”, dodao je iranski predsjednik, ne imenujući nijednu zemlju.

“Sve te male plaćeničke zemlje, koje vidimo u regiji, podržava SAD. Amerikanci ih ohrabruju”, dodao je Rouhani.

Reuters navodi da je napad na vojnoj paradi bio jedan od najgorih ikad izvršenih na Revolucionarnu gardu i pojačat će napetosti između Irana i njegovog regionalnog rivala Saudijske Arabije.

“Odgovor Irana [na ovaj napad] sprema se u okvirima zakona i naših nacionalnih interesa”, poručio je Rouhani i dodao da će SAD zažaliti zbog svoje “agresivnosti”.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad u Ahvazu, ali iranske vlasti, čini se, to ne uzimaju zaozbiljno.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je tokom noći da je u subotu sazvalo diplomate iz Danske, Velike Britanije i Holandije u Teheran kako bi im prenijelo “oštre proteste Irana zbog činjenice da njihove zemlje sklanjaju neke pripadnike terorističke grupe koja je izvela napad” u Ahvazu.

Demonstracije arapske manjine

Državna televizija za napad u subotu okrivila je “elemente tekfirija”, što je aluzija na sunite.

Ahvaz je centar pokrajine Kuzestan, u kojoj je u prošlosti bilo demonstracija arapske manjine u Iranu.

Neimenovani zvaničnik Revolucionarne garde rekao je da su za napad odgovorni “arapski nacionalisti, koje podržava Saudijska Arabija”.

Izvor: Agencije