Rouhani: Historijske greške izolovat će SAD

'Historija će pokazati da su ove dvije odluke američkih vlasti pogrešne', poručio je Rouhani (EPA)

Odluke Washingtona da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma i premjesti ambasadu u Izraelu u Jerusalem historijske su greške koje će izolirati Sjedinjene Američke Države, izjavio je iranski predsjednik Hassan Rouhani.

“Historija će pokazati da su ove dvije odluke američkih vlasti pogrešne. Washington će biti izoliran zbog ovih pogrešnih odluka”, rekao je Rouhani, javila je agencija Tasnim.

Rouhani je prethodno od Evropske unije zatražio da se suprotstavi “ilegalnim i nelogičnim” akcijama SAD-a, poručivši da bi Teheran nakon povlačenja Washingtona iz nuklearnog sporazuma mogao ostati potpisnik sporazuma “samo ako od njega ima punu korist”, prenosi Tanjug. 

‘Dobar put’

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je nakon sastanka s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini da su pregovori Irana s evropskim zemljama u cilju spašavanja nuklearnog sporazuma “na dobrom putu” uprkos povlačenju SAD-a, prenosi Reuters.

Istovremeno, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Moskva ne isključuje scenarij povlačenja Teherana iz nuklearnog sporazuma, postignutog između Irana i svjetskih sila 2015, naveo je TASS.

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je 8. maja da se Washington povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pozvale su sve ostale potpisnike sporazuma da ostanu posvećeni obavezama u skladu sa sporazumom.

Izvor: Agencije